Olympijské hry mají své speciální roboty

Peking - Speciální olympijští roboti vítají na pekingském letišti každého, kdo se vydal na sportovní svátek. Pět maskotů s fanoušky dokonce i mluví a podávají jim informace o nových službách.

Roboti umí pozdravit ve dvanácti jazycích. V čínštině a angličtině dovedou říct až 100 vět. Občas si zazpívají olympijské písně a když je třeba, poradí směr nebo podají aktuální informace o olympijském dění. Setká se s nimi každý, kdo přiletí na nový terminál pekingského letiště. „Máme pět olympijských maskotů, a proto jsme se rozhodli vyrobit pět robotů. S těmi se lidé setkají hned po přistání na letišti,“ říká návrhář robota Gao Qingji.

Během olympijských her se nejspíš někteří z nich přemístí na místa dění. Na stadionech budou fandit a navozovat sportovní atmosféru. Většinou ale sami nevědí, čí jsou. „Ptala jsem se na jména, zda to jsou chlapci nebo dívky. Pojmenovávají se různě  ale podle mě je většina dívek,“ tvrdí jedna z cestujících.

Pět maskotů zobrazuje nejpopulárnější čínské postavičky z dětských příběhů. Bříška robotů jsou pokryta obrazovkami s informacemi o odletech, novinkách ve městě a o dění na sportovištích.