Porušování lidských práv v Číně olympiáda nezastaví

Peking - Porušování lidských práv vytýká Západ Číně už řadu let. Zprávy mezinárodních organizací hovoří o věznění disidentů, popravách i omezování přístupu k informacím. Čínské vedení naopak argumentuje, že pro tak velkou a etnicky rozmanitou zemi by demokracie znamenala katastrofu.

V době olympiády obhajují čínské úřady velkou část represivních kroků hrozbou terorismu. Týká se to například provincie Sin-´tiang, ve které žije ujgurská menšina, nebo Tibet, kde v březnu vypukly nepokoje proti politice masivního počínšťování. Opatření se dotýkají ale všech odpůrců režimu.

Zaklínadlo represí: olympiáda

„Ta opatření jsou přehnaná, blokování internetových stránek, zavírání lidí do domácího vězení nebo bourání bytů, to nemá s terorismem nic společného,“ domnívá se ale  ředitelka Amnesty International ČR Dáša van der Horst.

Opatření jsou nyní kvůli olympiádě zaměřena také proti žebrákům nebo černým taxikářům - tedy proti každému, kdo podle jejich názoru dělá zemi ostudu. „Dochází k hromadným zatýkáním, zvláště v centrech, kde se bude konat olympiáda,“ potvrzuje Jana Novotná z organizace Lidská práva bez hranic.

Čína: Demokratické reformy by vedly k chaosu

Podle Amnesty International se situace v oblasti lidských práv prakticky nezměnila, přestože čínský režim sliboval opak. Oficiálně čínská vláda přitom oficiálně proklamuje snahu lidská práva dodržovat. Argumentuje ale, že plně demokratické reformy by zemi přivedly k chaosu a rozpadu jako počátkem 90. let Sovětský svaz.

Čína v některých věcech přesto povolila - jedná se ale o drobnosti, například zrušení zablokování některých internetových stránek v tiskovém středisku pro zahraniční novináře.

Vydáno pod