Válka v Jižní Osetii už si prý vyžádala stovky mrtvých

Cchinvali/Tbilisi/Moskva - Ve válečný konflikt přerostly nedávné potyčky mezi Gruzií a separatistickým regionem Jižní Osetie. Do bojů se zapojilo i Rusko, které podle gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho bojuje na gruzínském území. Obě strany se navzájem obviňují z agrese a informace z bojiště se rozcházejí. Podle jihoosetského prezidenta při nich zahynulo 1 400 civilistů. Při gruzínském ostřelování údajně přišlo o život také nejméně 12 příslušníků ruských mírových sil a 150 jich bylo zraněno. Gruzie hlásí 30 mrtvých při ruském bombardování.

„V Tbilisi je klid, život běží jako normálně, ale když se bavíte s místními obyvateli, tak jsou samozřejmě velice znepokojeni tím, co se děje v Jižní Osetii, a vyjadřují jednoznačně obavy z válečného konfliktu většího rozsahu,“ informuje český velvyslanec v Gruzii Ivan Jestřáb.

Přesné údaje o počtu obětí nejsou k dispozici, Jižní Osetie hovoří se o několika stovkách mrtvých civilistů. USA, Evropská unie, OBSE i NATO vyjádřily velké znepokojení a vyzvaly k okamžitému zastavení bojů.

Gruzínský prezident v televizním projevu vyhlásil všeobecnou mobilizaci a obvinil Rusko z agrese proti své zemi a z bombardování gruzínského území. Zároveň oznámil, že armáda nad gruzínským územím sestřelila a dvě ruská letadla. Gruzínský premiér Lado Gurgenidze dnes na tiskové konferenci v Tbilisi prohlásil, že Gruzie bude ve vojenské operaci v separatistické Jižní Osetii pokračovat, dokud „nebude dosaženo trvalého míru“. Večer už Saakašvili médiím sdělil, že gruzínská armáda získala kontrolu nad metropolí Jižní Osetie Cchinvali a jejím okolí.

Stejně jako v předchozích dnech se obě strany navzájem obviňují z rozpoutání střelby. Gruzínští představitelé trvají na tom, že ji jen opětovali. Jižní Osetie spolu s Ruskem tvrdí opak a prohlašuje, že prvotním agresorem je Gruzie. Moskva navíc popírá, že by bombardovala gruzínské území.

Rusko poslalo do Jižní Osetie armádu, obviňuje Gruzii z etnických čistek

Rusko informovalo, že gruzínské dělostřelecké granáty zabily několik příslušníků ruských mírových sil v Cchinvali. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že do Jižní Osetie vyslalo regulérní armádu jako posilu svým mírovým silám v oblasti. Ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil gruzínské jednotky z „etnických čistek“ vesnic v Jižní Osetii. Boje v Cchinvali si podle jihoosetského prezidenta Eduarda Kokojeva vyžádaly stovky mrtvých civilistů. 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv svolal v souvislosti se situací v Jižní Osetii bezpečnostní radu státu. Prohlásil, že Rusko nedovolí, aby byli zabíjeni jeho krajané v Jižní Osetii, a že potrestá všechny, kdo za to nesou odpovědnost. O situaci jedná v Pekingu ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Georgem Bushem.

Boje mezi gruzínskou armádou a rebely ze separatistické gruzínské provincie Jižní Osetie byly obnoveny navzdory čtvrtečnímu příměří. Konflikt se stupňoval už několik dní, situace se na chvíli zklidnila ve čtvrtek, kdy se obě strany dohodly na pokračování rozhovorů. Klid zbraní ale vydržel jen několik hodin.

Jižní Osetie se od Gruzie fakticky odtrhla po válce začátkem 90. let. Rusko je zcela na straně místních separatistů a podporuje je hlavně finančně. Většina místních obyvatel má ruské občanství.

Srovnání ruské a gruzínské armády

                                       Rusko            Gruzie

Pozemní vojsko (vojáků)      395 000          32 000

Tanky                                23 000              128

Obrněné transportéry             9 900               44

Děla                                  26 000              109

Bojová letadla                       1 809                8

Vrtulníky                              1 932               37

Počet obyvatel             140 700 000     4 600 000