Konference o AIDS: Lék se v nejbližší době neobjeví

Mexiko - V jihoamerickém Mexiku skončila sedmnáctá Mezinárodní konference o AIDS. Vědci, lékaři, humanitární pracovníci ale i pacienti na ní diskutovali o problémech kolem nákazy virem HIV a výzkumu vakcíny proti nemoci AIDS. Podle odhadů trpí virem HIV 33 milionů lidí na světě. Zázračný lék proti smrtelné nemoci AIDS se podle závěrů mezinárodní konference v příštích letech objevit nepodaří. Nejdůležitější by tak stále měla být prevence.

„Dva miliony nakažených za minulý rok, to je nepřijatelné číslo. I přes pokrok, jaký jsme v posledních letech udělali, nemáme přístup ke všem potřebným. To má dopad na miliony životů. Musíme dokázat, aby se léky dostali ke všem nemocným,“ řekl na konferenci člen Mezinárodní společnosti o AIDS Luis Soto Ramirez.

Boj proti viru HIV ztěžuje i globální růst cen potravin. Podle nových studií trpí podvyživení lidé silnějšími vedlejšími účinky na léky proti AIDS. Mnoho z nich pak musí dokonce léčbu přerušit. Nedostatek potravin přispívá i ke snadnějšímu přenesení viru z matky na dítě. K mnoha takovým případům dochází u většiny dětí v Africe.

„Stále se učíme, jak se tato nemoc vyvíjí, co v jaké skupině lidí funguje a co ne. V minulých letech jsme se hlavně snažili pomoct postiženým zemím v osvětě - aby lidé poznali, co je AIDS za nemoc, věděli jak s ní nakládat nebo se proti ní bránit,“ popsala ředitelka Světového programu HIV/AIDS Debrework Zewdieová.

Oběti viru HIV jsou v celosvětovém měřítku čím dál tím mladší. Třeba v Latinské Americe je 55 tisíc pozitivních lidí mladší patnácti let. Obecně by bylo podle konference na výzkum a šíření prevence potřeba víc peněz a větší spolupráce s mezinárodními organizacemi.

Letošní konference o AIDS se vůbec poprvé konala v Latinské Americe. Příští setkání bude v červenci 2010 hostit Vídeň.

Vydáno pod