Proti Gruzíncům už bojují i separatisté v Abcházii

Tbilisi/Praha - Do bojů v Gruzii dnes vstoupila další separatistická oblast - Abcházie. Abchazští separatisté uvedli, že zahájili operaci proti Gruzíncům ve sporné soutěsce Kodori, čímž otevřeli druhou frontu v konfliktu, který se dosud točil kolem Jižní Osetie. Mluvčí progruzínské abchazské vlády v exilu prohlásil, že na dvě vesnice v soutěsce Kodori zaútočila ruská letadla.

„Abchazské ozbrojené síly zahájily operaci, která má vytlačit gruzínské jednotky z této soutěsky. Nasadili jsme dělostřelectvo,“ komentoval situaci telefonicky abchazský ministr zahraničí Sergej Šamba. Podle prezidenta této neuznávané republiky Sergeje Bagapše v horní části soutěsky operuje abchazské letectvo.

Podle publicisty Jana Petránka začali Kubáňští kozáci na Donu již mobilizovat a mobilizují také v samotné Moskvě. „Je jich asi 250, ale dalších 600 prohlašuje, že může být staženo z různých míst, kde jsou roztroušeni. Jedná se o jakousi domobranu, není to vyloženě vojenská jednotka, ale jsou vojensky organizováni a pravděpodobně pro ně nebude problém získat zbraně cestou, nebo již na místě,“ předpokládá Petránek.

V Abcházii se nachází také pět českých vojáků, kteří jsou členy pozorovatelské mise OSN monitorující mimo jiné situaci v soutěsce Kodori. Podle dnešního sdělení českého ministerstva obrany jsou Češi v pořádku a o případném stažení pozorovatelů rozhodne OSN.