USA varují Rusko před narušením vzájemných vztahů

Paříž/Peking - Spojené státy chtějí na půdě Organizace spojených národů přednést rezoluci, která odsoudí postup Moskvy v Gruzii, Bílý dům zároveň vyzval Rusko, aby zastavilo útoky v Gruzii, jinak riskuje "významné" a trvalé poškození vztahů s USA. Mezinárodní společenství se obává, že konflikt může destabilizovat celý Kavkaz. Rada bezpečnosti OSN se však ani na třech mimořádných zasedáních nedokázala shodnout na textu rezoluce; mezi stálé členy s právem veta totiž patří i Rusko. Proti tomu, že Spojené národy nedokázaly zareagovat a vyjednat příměří, dnes před budovou OSN v New Yorku demonstrovaly stovky lidí. Ruský premiér Vladimir Putin obvinil Tbilisi, že se snaží zatáhnout do střetu další země.

Napětí mezi USA a Ruskem se přeneslo i na dnešní zasedání Rady bezpečnosti OSN, při němž americký velvyslanec Zalmay Khalilzad odsoudil „ruskou agresi proti suverenitě Gruzie“ a fakt, že se Rusko „zaměřuje na civilisty a vede zastrašovací kampaň“. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin tyto výroky ostře odmítl. „Je to zcela nepřijatelné, zejména z úst zástupce země, jejíž činy známe z Iráku, Afghánistánu a Srbska,“ ragoval ruský diplomat. „Situace vyžaduje okamžité zastavení válečného stavu. Lidé trpí a umírají, to musí přestat,“ uvedl zástupce francouzského velvyslance při OSN Jean Pierre Lacroix.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes telefonicky hovořil se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou a potvrdil, že Rusko pokračuje ve vojenských operacích v Jižní Osetii, „protože trvají přímé hrozby ruským občanům v Jižní Osetii“. Při setkání s ruskými novináři Lavrov popřel, že by Rusko podmiňovalo řešení krize odchodem gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Nepovažuje ho nicméně již za partnera. „Člověka, který vydal rozkazy ke spáchání válečných zločinů, nemůže Rusko považovat za partnera,“ dodal Lavrov.

Spojené státy varovaly, že nejnovější krize kolem Jižní Osetie provázená nasazením ruské armády proti Gruzíncům může dlouhodobě poškodit americké vztahy s Moskvou. „Pokud bude Rusko pokračovat v nebezpečné eskalaci krize v Gruzii, bude to mít významný a dlouhodobý dopad na jeho vztahy se Spojenými státy,“ prohlásil dnes poradce amerického prezidenta pro bezpečnostní otázky Jim Jeffrey, podle jehož slov bude nyní klíčové, jak Rusko zareaguje na stažení gruzínských sil ze separatistické Jižní Osetie.

Agentura AP s odvoláním na vysokého amerického vojenského představitele uvedla, že Spojené státy začaly letecky přepravovat gruzínské vojáky z Iráku. Gruzie již v sobotu povolala svých 2000 vojáků z Iráku, aby se zapojili do boje s ruskými jednotkami a požádala přitom americkou armádu, aby pomohla s jejich dopravou. Ta žádosti vyhověla a některé lety již podle amerického představitele začaly.