Noční oblohu ozdobí meteorický roj

Praha - Nejvíce meteorů Perseid bude možné pozorovat v noci na úterý 12. srpna a na středu 13. srpna. Roj letos vrcholí 12. srpna kolem poledne a v jeho maximu bude možné vidět až kolem sta meteorů za hodinu.

Pavel Suchan z České astronomické společnosti uvedl: „Kdo to nestihne první noc, bude mít ještě možnost noc následující.“

Perseidy nebo také padající hvězdy či létavice bude možné podle Suchana pozorovat až do druhé poloviny srpna, ale bude jich stále méně. Rušit je už také bude svit Měsíce, který bude 16. srpna v úplňku, poznamenal.

Meteorický roj je proud meteoroidů, prachu, které za sebou zanechávají komety obíhající kolem Slunce po eliptické dráze protínající dráhu Země. V době, kdy Země prochází průsečíkem těchto drah, vletují meteoroidy do zemské atmosféry.

Třením o molekuly vzduchu se prachové částice rozžhaví a většinou vypaří. Při ionizaci okolního plynu vznikají na obloze jasné světelné čáry - meteory či padající hvězdy, které je možné pozorovat.

Při vstupu do atmosféry jsou dráhy meteoroidů v roji prakticky rovnoběžné a vlivem perspektivy se zdá, že meteory vyletují jakoby z jednoho místa na hvězdné obloze, z takzvaného radiantu roje. Roje jsou pojmenovány podle souhvězdí, ve kterých leží jejich radiant. Perseidy vyletují ze souhvězdí Persea. Pocházejí z rozpadlé komety Swift-Tuttle, objevené roku 1862.