Bývalý thajský premiér odešel do exilu do Británie

Londýn - Svržený thajský premiér Tchaksin Šinavatra zůstane i s rodinou ve Velké Británii. V Thajsku je obviněný z korupce. Dnes měl o jeho osudu rozhodnout soud v Bangkoku. Šinavatra ale tvrdí, že se jedná o proces na politickou objednávku. V prohlášení se Šinavatra omluvil za to, že se rozhodl žít v Británii.

Bývalý thajský premiér Šinavatra utekl i s rodinou do Londýna, aby se vyhnul obviněním z korupce, jimž čelí před thajským soudem. Šinavatra prý chce v Británii požádat o politický azyl, protože považuje svůj proces v Thajsku za zmanipulovaný.   

Někdejší premiér přiletěl do Londýna z Pekingu, kde se zúčastnil slavnostního zahájení olympijských her. Po oznámení Šinavatrova odchodu do Británie vydal thajský soud zatykač na bývalého premiéra i jeho ženu, nepravomocně odsouzenou k tříletému vězení.

Tchaksin Šinavatra:

„Pokud budu mít štěstí, jednoho dne se vrátím a zemřu na thajské půdě, jako každý Thajec.“ 

Bývalý thajský premiér, který byl po vlně protivládních demonstrací svržen vojenským pučem v roce 2006, dnes v Londýně odmítl veškerá obvinění, jimž ve své zemi čelí. „Thajskou politiku stále ovládá diktatura, která zasahuje do soudního systému,“ prohlásil. „Moji političtí protivníci chtějí vyřídit mě i mou rodinu. Nezajímá je vláda zákona nebo proces odpovídající mezinárodním standardům,“ dodal.

Thajská opoziční Demokratická strana, která už několik týdnů organizuje v Bangkoku protivládní demonstrace, Šinavatrův odchod uvítala. „Tchaksinův exil pro nás znamená další vítězství. Naším hlavním cílem ale je svrhnout současnou vládu, kterou tvoří Tchaksinovy loutky,“ řekl její mluvčí. Současná vládní Strana lidové moci je spojována s někdejším premiérem a jeho zakázanou stranou Thajci milují Thajsko.