Britský výzkum vlivu počasí na zdraví přinesl výsledky

Londýn - Dosud byl vztah počasí a zdraví širokou lékařskou veřejností více méně opomíjen. Kromě obecných doporučení a předepisování obvyklých léků se nad vlivem počasí mohl pozastavit málokterý lékař. Britové však v posledních letech zaznamenali zvýšený počet nemocných v souvislosti se změnami počasí a rozhodli se situaci řešit.

Víme, že rychlé změny počasí přináší nachlazení, rýmy a bolesti hlavy. Pro některé nemocné je však situace venku mnohem větší zátěží. Například astmatici mají podle výzkumu největší obtíže během bouřek, a riziko infarktu nebo mrtvice je největší během náhlých ochlazení. Včasné varování a poučení tak může zachránit životy.

Jak šetřit včasným varováním

Británii stojí ambulantní příjem pacientů s chronickou plicní obstrukcí, nemocí která na změny počasí reaguje nejcitlivěji, celou miliardu liber ročně. V průměru to dělá 100 000 akutních případů. Nová služba spuštěná ve spolupráci s národním meteorologickým ústavem, nazvaná „Varovná předpověď pro zdraví pacientů s chronickou plicní obstrukcí“, má za úkol zavčas pacienty dostihnout a připravit je na pro jejich nemoc rizikové změny počasí.

První rok se účastnilo více než 8 000 pacientů. V této skupině poklesl počet ambulantních vyšetření o 21%, zatímco u zbylých srovnatelných skupin pacientů jen o 3%. Letos se díky zdokonalení a rozšíření projektu očekává ještě výraznější rozdíl. Služba se nyní rozšířila i mezi ostatní rizikové skupiny pacientů.

„Pacienti jsou rádi. Dostanou od nás rady profesionálů zaměřené na jejich konkrétní situaci a jak ji řešit. Poskytujeme doporučení ohledně udržování teploty těla, nastavení teploty vzduchu doma, cvičení a návody na co dávat pozor, případně kdy vyhledat pomoc. Stačí toho těsně před nástupem rizikového počasí udělat jen velmi málo a hrozba únavy, nepohodlí nebo neovyklých projevů nemoci se výrazně snižuje,“ říká doktor David Thomas z Aberdare.

Lidé jsou oslabení a náchylní ještě týdny po změně počasí

„Minulý rok jsme pacienty kontaktovali celkem třikrát. Pomohlo to jak jim, tak lékařům. Nejen že se ohrožení pacienti včas a účelně připraví na změnu počasí, ale jsou si také vědomi své náchylnosti po minimálně další tři týdny. Dávají na sebe v důležitých věcech větší pozor, což dává více prostoru lékařům,“ říká zástupce meteorologického úřadu Elliott.

Nyní se uvažuje rozšíření projektu ze seniorů, astmatiků a dalších ohrožených skupin pacientů i na další nemocné. Jeho vedlejšími výsledky jsou nové poznatky o tom, jak počasí ovlivňuje stres, mentální zdraví, horečky, angíny a další oblasti lidského zdraví.