Ruské tanky ostřelují Gori, abcházské jednotky bojují v Kodorské soutěsce

Tbilisi - Situace na Kavkaze se vyostřuje. Ruské tanky ostřelují gruzínské město Gori nedaleko jihoosetínské hranice, na místě je nejméně pět mrtvých, včetně jednoho novináře. Ruská armáda kontroluje celou separatistickou oblast Jižní Osetie a bojuje se i v Abcházii. Jednotky v Abcházii zahájily dnes vojenskou ofenzivu v severní části strategicky klíčové Kodorské soutěsky s cílem vytlačit odtud gruzínské síly. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes také vyzval gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho k rezignaci.

Ruská zpravodajská televizní stanice Vesti 24 informovala o intenzivní střelbě na návrších soutěsky a bombardování této zóny abchazským letectvem. Ministr zahraničí separatistické abchazské vlády Sergej Šamba řekl, že příslušníci pozorovací mise OSN byli varováni před nadcházející operací a oblast opustili. Hlavní kancelář mírové mise OSN v Suchumi nebyla operací dotčena.

Gruzínský prezident Saakašvili v pondělním rozhovoru pro zpravodajskou stanici CNN obvinil Rusko z „etnických čistek“ v Abcházii. Tam se podle něj nyní odehrává větší konflikt než v Jižní Osetii. Ruský premiér Vladimir Putin zase tvrdí, že Západ zavírá oči nad zvěrstvy, která páchali gruzínští vojáci minulý týden v Jižní Osetii. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes gruzínského prezidenta vyzval k rezignaci.

Východoevropští prezidenti míří do Gruzie 

Do Gruzie se vydal polský prezident Lech Kaczynski spolu s prezidenty Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska. Gruzie zase informovala o dalším postupu ruských jednotek, které měly obsadit města Gori a přístav Poti. Tato zpráva se dočkala dementování ze strany Kremlu. Boje se nyní rozšířily do Abcházie. Jednání o možném příměří zatím pokračuje neúspěšně. Zatím není jasné, kolik lidí od minulého čtvrtka zemřelo, situace uprchlíků na obou stranách fronty je ale kritická.

„Prezident Saakašvili podepsal dokument, který jsme společně připravili. Teď ho odvezu do Moskvy, abychom zjistili, jestli s ním budou souhlasit. Doufáme, že to vyjde, ale takovéto mise chvíli trvají, zvlášť když některá ze stran chce dohodu pozměnit,“ uvedl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, který jedná v Tbilisi o příměří.

Bushovi se nelíbí postup Moskvy v Gruzii

Vojenskou ofenzivu Ruska v Gruzii ostře kritizoval i americký prezident George Bush. Ten v pondělním prohlášení v Růžové zahradě Bílého domu varoval před možností dramatické a brutální eskalace konfliktu. Bush dále vyslovil podezření, že Rusko usiluje o svržení gruzínské vlády a prozápadního prezidenta Michaila Saakašviliho. Velvyslanec Ruska u OSN Vitalij Čurkin však takový záměr popřel.

Akce Ruska podle Bushe ohrožují vztahy Moskvy se Spojenými státy a s Evropou. V prohlášení vydaném krátce po návratu z Číny požadoval okamžité zastavení bojů v Gruzii, stažení ruských jednotek a obnovení stavu ze 6. srpna, tedy před vypuknutím konfliktu.

„Rusko uskutečnilo invazi do suverénního sousedního státu a ohrožuje vládu zvolenou jeho lidem. Taková akce je v 21. století nepřijatelná,“ řekl Bush. „Právě jsem se sešel se svým týmem pro národní bezpečnost k projednání situace v Gruzii. Jsem hluboce znepokojen zprávami, že ruské jednotky vstoupily na gruzínské území mimo zónu konfliktu, zaútočily na gruzínské město Gori a ohrožují gruzínskou metropoli Tbilisi,“ prohlásil. Podle něj by ruské síly mohly brzy začít útočit na místní civilní letiště.

Bush poukázal na to, že takové akce by byly v rozporu s ujištěními, že záměrem Ruska je jen obnova míru v separatistických proruských oblastech. Rusko musí podle Bushe respektovat územní celistvost a suverenitu Gruzie.

Mezinárodní společenství naléhá na ukončení konfliktu a vyzývá obě strany k příměří. K poradě o dramatickém vývoji na Jižním Kavkaze se v pondělí večer sešla na žádost Gruzie Rada bezpečnosti OSN. Cílem schůzky bylo projednat návrh rezoluce vyzývající k příměří v rusko-gruzínském konfliktu na základě tříbodového francouzského plánu. Na návrhu rezoluce se podle diplomatických zdrojů shodují zástupci USA a Evropy v Radě Bezpečnosti. Rusko ho naproti tomu odmítlo.