V Ujgurské oblasti znovu zaútočili na čínské vojáky, tři zemřeli

Peking - Tři vojáky ubodali na silničním kontrolním stanovišti neznámí útočníci v Kašgaru v západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, čtvrtý byl zraněn. Tento týden jde o třetí podobný útok v oblasti, vláda z něj viní separatisty Islámské strany Východního Turkestánu. Ti podle Pekingu chtějí teroristickými útoky narušit průběh olympijských her. Podle oficiálních informací přijela skupina ozbrojenců, jejichž počet zatím není znám, ke kontrolnímu stanovišti a zaútočila na jeho strážce. Útočníci jsou zatím na útěku.

Oblast Kašgaru se už 4. srpna stala dějištěm útoku, při němž bylo zabito 16 příslušníků pohraniční stráže a dalších 16 bylo zraněno. V neděli zaútočila skupina ozbrojenců podomácky vyrobenými bombami na několik budov ve městě Kuka v provincii Sin-ťiang. Podle posledních informací bylo zabito 12 lidí.


Ujgurští ozbrojenci usilují o vytvoření nezávislého státu Východní Turkestán. Mnoho Ujgurů je nespokojených s čínskou kontrolou jejich náboženství a vadí jim i příliv etnických Číňanů do provincie, kde Ujgurové nyní tvoří necelou polovinu z 20 milionů obyvatel. Kritici a exiloví Ujgurové míní, že Peking hrozbu terorismu přehání, aby odůvodnil nové represe vůči této menšině. Provincie Sin-ťiang má bohaté zdroje nerostných surovin a ropy.