Polský vyjednavač o americkém štítu skončil, nebyl totiž loajální

Varšava - Witold Waszczykowski už není hlavním polským vyjednavačem o umístění amerického protiraketového systému na území Polska. Z funkce jej totiž odvolal premiér Donald Tusk den poté, co Waszczykowski v tisku svalil vinu za zdržení dohody s USA na polskou vládu. Polsko i přesto nadále pokračuje v jednání s Washingtonem.

Waszczykowski řekl v rozhovoru pro týdeník Newsweek, že premiér a ministr zahraničí Radoslaw Sikorski jsou zodpovědní za to, že Polsko ještě neuzavřelo se Spojenými státy dohodu o umístění desítky protiraketových střel. Podle Waszczykowského oba muži v čele polské vlády chtěli, aby úspěch v jednání mezi Varšavou a Washingtonem nebyl spojován s prezidentem Lechem Kaczyńským.

Witold Waszczykowski:

„Politický zájem byl důležitější než bezpečnost státu.“

Podle Waszczykowského spělo vše k uzavření dohody mezi Polskem a USA už začátkem července. „Politický zájem byl důležitější než bezpečnost státu,“ řekl Waszczykowski Newsweeku.

Tusk: Zkoušku loajality ne všichni zvládnou

Tusk na tyto výroky zareagoval tak, že diplomata z funkce odvolal s tím, že není loajální. „Dnes i v budoucnosti, v každé situaci, ale zvláště v situaci tak důležité pro bezpečnost, očekávám od každého státního úředníka loajalitu vůči vlastnímu státu a vládě. Jak se ukazuje, takovou zkoušku loajality ne všichni zvládnou,“ uvedl premiér.

Kdo nyní bude Poláky v jednání s USA zastupovat, není zatím jasné. Jisté ale je, že rozhovory o umístění amerického štítu na polském území dál budou pokračovat, a to možná už tento čtrvtek, kdy by se ve Varšavě mělo za účasti hlavního amerického vyjednavače Johna Rooda uskutečnit další kolo jednání.

V něm budou Poláci usilovat o lepší podmínky dohody, na které Američané už počátkem července odmítli přistoupit. Poláci ale dál trvají na bezpečnostních zárukách. Varšava požaduje za umístění americké základny na svém území několik protiraketových střel Patriot k ochraně vzdušného prostoru. Washington chce ale Polsku systém jen dočasně zapůjčit.

Co Poláci chtějí po USA?

Polský premiér Donald Tusk.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod