Rusko i Gruzie přijaly mírový plán EU

Moskva - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv se dohodli na podmínkách ukončení bojů o gruzínskou separatistickou provincii Jižní Osetie. Obě hlavy státu to oznámily po jednání v Moskvě. Sarkozy pak odletěl představit mírový plán i do Gruzie a dohodl se na něm s prezidentem Michailem Saakašvilim. Klíčovým bodem mírového návrhu je to, aby obě strany stáhly své vojáky na původní pozice. Podle Medveděva je také nezbytné zahájit intenzivní jednání o budoucím statusu Jižní Osetie a Abcházie.

Zatímco první verzi mírového plánu Moskva v pondělí odmítla, nový návrh nyní Rusko podpořilo. Od toho původního se liší hlavně v tom, že z něj vypadla formulace o plném respektování územní celistvosti Gruzie. Zachování někdejších gruzínských hranic už na programu dne není. Medveděv naopak zdůraznil, že separatistické republiky by se samy měly rozhodnout, zda chtějí být nadále součástí Gruzie. Abcházie i Jižní Osetie usilují o odtržení od počátku 90. let, kdy se začal rozpadat tehdejší Sovětský svaz.

Cíl je splněn 

„Rozhodl jsem zastavit operaci, která donutila gruzínské úřady k míru. Cíl je splněn. Bezpečnost našich mírotvůrců a civilního obyvatelstva je obnovena," prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Kreml přitom několikrát opakoval, že požaduje odstoupení gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Toho obviňuje z genocidy a etnických čistek.

„Pan Saakašvili se dopustil zločinů vůči našim občanů. Už dál nemůže být naším partnerem. Měl by odstoupit,"uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

V Abcházii vedou místní jednotky stále ofenzivu proti gruzínské armádě - bojuje se o strategickou soutěsku Kodori. Není jasné, zda trvá podpora ruské armády. Gruzie své síly podle informací mluvčího gruzínského ministerstva vnitra Šoty Utiašviliho stahuje. Kodorská soutěska byla posledním místem v Abcházii, které do nynějška Gruzie ovládala.

Šota Utiašvili:

„Stáhli jsme vše, co jsme tam měli, policisty i civilisty.“

Medveděv sice zajímá vstřícný postoj k Sarkozyho mírovému plánu, zároveň ale označil gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho za šílence a lháře.

Ruský prezident například Saakašviliho obvinil, že nerespektoval příměří, které sám ohlásil. Z téhož dnes Rusko obvinila i Gruzie: podle tamější vlády Rusko porušilo klid zbraní krátce poté, co Medveděv oznámil ukončení bojů.

Ruské mírové jednotky v Jižní Osetii zůstanou 

Medveděv také zdůraznil, že ruské mírové jednotky zůstanou i nadále v Jižní Osetii. „Jsou rozhodujícím faktorem pro udržení bezpečnosti na Kavkaze,“ řekl. Sarkozy však navrhl další možnost - podle něj by mírové síly v gruzínských separatistických regionech mohla zajistit Evropská unie.

Při jednání v Tbilisi Sarkozy ujistil gruzínského prezidenta, že mimořádná ruská bezpečnostní opatření zmíněná v dohodě se budou vztahovat jen na oblasti sousedící s Jižní Osetií, nikoli na širší část Gruzie. Zdůraznil, že duch dohody nyní garantuje celistvost gruzínského území.

Saakašvili vyjádřil naději, že dohoda je předzvěstí toho, že ruské síly v
Jižní Osetii nahradí mezinárodní mírové jednotky. Upozornil zároveň, že
žádný mezinárodní proces nemůže zpochybnit územní celistvost Gruzie a to, že Jižní Osetie a Abcházie jsou součástí Gruzie.

Hlavní body mírové smlouvy

1) Dohoda o neužití síly.

2) Zastavení všech vojenských akcí.

3) Volný přístup pro humanitární pomoc.

4) Gruzínské vojenské jednotky se vrátí na své stálé základny.

5) Ruské vojenské jednotky se vrátí na pozice, jež zaujímaly před vypuknutím současného konfliktu. Dokud nebudou vypracována mezinárodní opatření, ruské mírové sbory „přijmou dodatečná bezpečnostní opatření“.

6) Začnou mezinárodní rozhovory o statusu Jižní Osetie a Abcházie a o tom, jak zajistit bezpečnost těchto území.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili
Zdroj: ČT24
Vydáno pod