Stovky tučňáků vyplaveny na dosud nejzazší brazilské pláži, podle vědců další projev klimatické změny

Sao Paulo - Tučňáci z antarktické oblasti byli dosud k vidění jen v nejjižnějších brazilských vodách. V poslední době se objevují u severovýchodního pobřeží. Minulé dva měsíce našli Brazilci na svých plážích stovky uhynulých kusů, převážně mláďat. Brazilská armáda take na začátku srpna převážela letecky a lodí asi 100 ptáků zpátky na jih. Náhlá změna ve výskytu tučňáků se přičítá globální klimatické změně.

Turisté viděli tučňáky až ve vodách subtropického pásu u brazilských států Bahia a Sergipe. Podle biologů jde o zatím nejsevernější výskyt tučňáků vůbec. Vědci vidí vysvětlení v tání antarktického ledu, díky kterému se zvýrazňuje falklandský proud. Ten směřuje podél jihoamerického pobřeží a rozšiřuje tak tučňákům oblast studených vod.

Většinu tučňáků čeká u pobřeží smrt

Prodlouženým falklandským proudem pak tučňáky žene nedostatek ryb v jižnějších oblastech. Za ten může přehnaný a v této oblasti těžko regulovatelný rybolov. V Atlantiku se však hejna tučňáků setkají se silnými oceánskými proudy a ty je odnesou k pobřeží. Na sluncem zalitých plážích pak slabší jedinci mezi celkově vyhladovělými hejny rychle umírají. Zcela vyčerpaní tučňáci nemají šanci se dostat zpět do svých obvyklých hnízdišť, jedinou šancí je pro ně pomoc člověka. Ta však přichází málokdy, člověk situaci spíše dále zhoršuje.

Kuriozním vedlejším efektem je zvýšený zájem o exotické tučňáky na černém trhu. Mládě tučňáka nyní v Brazílii stojí asi 318 dolarů. Mnozí Brazilci se také snaží tučňáky ochočit, varování odborníků přitom nedbají. Zvířata však absolvovala minimálně 5 000 kilometrů dlouhou cestu, takže stres z odchycení a mytí ve sprše domnělých dobrodinců se pro velké množství stává smrtelným.

Podle ekologů ale většina ptáků uhyne především kvůli silnému znečištění brazilských pobřežních vod.