Počty obětí gruzínsko-ruského konfliktu vyvolávají pochybnosti

Tbilisi - Při gruzínsko-ruském konfliktu přišly podle nové bilance ministerstva zdravotnictví o život bezmála dvě stovky Gruzínců. Podle ruských odhadů zemřelo na 1 600 lidí. Údaje ale vyvolávají u nezávislých pozorovatelů pochybnosti. Obyvatelé jihoosetinského města Cchinvali, kteří vlastní ruské pasy, mír vítají. Nicméně ale říkají, že ruské jednotky by měly zůstat, dokud v oblasti nezajistí úplnou bezpečnost.

Rusko i Gruzie dnes drží státní smutek k uctění památky svých občanů, kteří zahynuli během nedávných bojů obou zemí. V Moskvě jsou vlajky spuštěné na půl žerdi. Rusko tvrdí, že v konfliktu, který vypukl v pátek kvůli gruzínské ofenzivě proti proruské separatistické Jižní Osetii, zahynulo na 1 600 civilistů. Nevládní organizace to ale označují za nadsazené. Tbilisi v úterý oznámilo ztrátu 175 svých občanů, rovněž převážně civilistů.

Den poté, co ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil zastavení operací ruské armády v Gruzii a obě strany přistoupily na mírový plán, podle Tbilisi vjelo do severogruzínského města Gori zhruba 50 ruských tanků. Gruzínský prezident Michail Saakašvili proto obvinil Moskvu z porušení příměří. Ruské mírové síly však pohyb svých vojsk v Gruzii podle agentury Interfax popřely.

Kreml několikrát opakoval, že požaduje odstoupení gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Obviňuje ho z genocidy a etnických čistek. Vůči Rusku zase zvažují odvetná opatření Spojené státy a Evropská unie.

Michail Saakašvili:

„Samozřejmě - je to politický dokument, ale my ho potřebujeme.“

Gruzie přistoupila na mírový plán navržený Paříží a Moskvou. Mírový plán předpokládá, že se obě strany zřeknou použití síly, vytvoří humanitární koridory a gruzínské ozbrojené jednotky se stáhnou na původní pozice.

Z textu byla odstraněna zmínka o budoucím statusu Jižní Osetie a Abcházie a nahradila ji pasáž o zahájení mezinárodních jednání - ty by se měly věnovat obnově bezpečnosti a stability v těchto separatistických regionech.