Noční obloha nabídne roj Perseid i zatmění Měsíce

Praha - V případě jasných nocí lze nyní spatřit nebe plné padajících hvězd. Od poloviny července do poloviny srpna je možné pozorovat oblíbený meteorický roj Perseid, který se na noční obloze objevuje každé léto. Během sobotní noci obloha přinese další zajímavý úkaz - zatmění Měsíce.

Vznik meteoru objasnil Jakub Rozehnal, vedoucí Štefánikovy hvězdárny v Praze: „Meteor je vlastně světelná stopa, kterou za sebou zanechává drobný úlomek meziplanetární hmoty, který vstupuje do naší atmosféry.“

Meteory je možné vidět po celé obloze. Lidé k jejich pozorování nepotřebují žádné pomůcky ani dalekohledy, stačí si jen stoupnout na tmavé místo a sledovat noční oblohu. „Když chcete pozorovat meteory, tak určitě někde mimo Prahu na louce, kde má člověk přehled o celé obloze,“ uvedla průvodkyně hvězdárnou Magdaléna Hrnková.

Během hodiny pak lze na obloze napočítat mezi čtyřiceti až šedesáti meteory. Každou minutu by tak měl trpělivý pozorovatel vidět jeden meteor.

Pozorovatelé v Česku se mohou těšit také na částečné zatmění Měsíce, které bude možné sledovat během sobotní noci. Měsíc by se měl během zatmění schovat z 83 procent a při jasném počasí ho bude možné pozorovat od půl desáté večer. „Zatmění je jev dlouhodobý - trvá několik hodin, takže je možno ho sledovat průběžně,“ dodal Rozehnal.

Při zatmění Měsíc nezmizí úplně. Ale díky lomu slunečních paprsků v zemské atmosféře jeho povrch získá hnědočervený nádech.

Úplné zatmění Měsíce
Zdroj: ČT24/NASA