V Gori operují ruské tanky, Moskva to popírá

Gori (Gruzie) - Den poté, co ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil zastavení operací ruské armády v Gruzii a obě strany přistoupily na mírový plán, podle Tbilisi vjelo do severogruzínského města Gori zhruba 50 ruských tanků. Gruzínský prezident Michail Saakašvili proto obvinil Moskvu z porušení příměří. Ruské síly město ostřelovaly a drancovaly. Svědci navíc tvrdí, že konvoj ruských obrněnců vyrazil do vnitrozemí Gruzie. Ruské mírové síly pohyb svých vojsk v Gruzii podle agentury Interfax popřely, stejně jako fakt, že by se měly z Gori přesouvat směr Tbilisi. Přítomnost transportérů a tanků ale potvrzují reportéři ČT Jakub Szántó a Josef Pazderka.

Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó byl klidný návrat prvních uprchlíků a obnovování zásobování do města Gori přerušeno příjezdem konvoje ruských obrněných transportérů. Podle informací od vojáků jde o regulérní ruskou armádní jednotku, která přijela po čtyřdenním přesunu z Čečenska. Transportéry splnily rozkaz dorazit na místo; zda budou pokračovat dále na gruzínské území, nebylo jasné.

Ruská armáda zničila opuštěnou vojenskou základnu v Gori a střílelo se také na tržišti a v průmyslové zóně. Za transportéry přišli příslušníci jihoosetinské domobrany, kteří drancovali ve městě. Pozorovatelé poukazují na fakt, že milice z Jižní Osetie přitom nemají Rusové úplně pod kontrolou.

Jakub Szántó:

„Nad městem se znovu ozývá palba. Naštěstí ne tanková, ale z ručních zbraní.“

V Gori došlo k okamžité evakuaci nemocnice, odkud odjelo posledních 20 členů zdravotnického personálu.

Ruská strana jakékoliv vojenské manévry v Gruzii i nadále popírá, jak zjišťoval zvláštní zpravodaj ČT v Severní Osetii Josef Pazderka. Ruská armáda se ale podle jeho informací z oblasti Jižní Oseti nestahuje, naopak. A její přítomnost na hranicích s Gruzií je stále velmi silná. Ruské ministerstvo zahraničí přitom opakovaně prohlašuje, že žádní ruští vojáci na gruzínském území, tím méně přímo v Gori, neoperují. Poslední oficiální prohlášení velení ruské armády popírá, že by se ruská vojenská technika přesouvala z Gori směrem k Tbilisi. Vojáci se prý stahují pryč z Gori a jeho okolí.

Separatistické regiony v Gruzii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod