Olympijská sportoviště jsou vyprodaná, přesto zejí prázdnotou

Peking - Číňany trápí během olympiády nejen protibetští demonstranti. Dalším závažným problémem jsou poloprázdná sportoviště. Hlediště jsou sice oficiálně vyprodaná a lístky se legálně nedají sehnat, na neobsazená místa ale usedají dobrovolníci. Čínský olympijský výbor má vysvětlení, prý za to může špatné počasí.

„Nedostatek diváků na stadionech nás znepokojuje. Myslím si, že je to kvůli počasí podobně jako na předchozích Olympiádách. Je horko a dusno a také pršelo,“ vysvětluje Wang Wej z Čínského olympijského výboru.

Problémem jsou také překupníci. Skoupili desítky lístků během regulérního prodeje a teď je prodávají za desetinásobné ceny. Mnoho fanoušků navíc v předprodeji podvedli čínští zprostředkovatelé.

„Vstupenky jsme koupily dávno, ještě před tím než letenky. Šli jsme si je vyzvednout, ale nemají je. Manžel je stále shání. Ale nevíme ani, jestli se tam dostaneme,“ zoufá si americká turistka.

Prázdná sedadla na stadionech teď obsadí čínští dobrovolníci. Národním olympijským výborům ani samotným sportovcům se to nelíbí. Do prázdných tribun se nedostala ani rodina australského bronzového kajakáře Robina Bella. Neměla totiž lístky. „Je smutné, že vážní zájemci nemohou na soutěže sehnat lístky a prázdné tribuny plní dovezenými dobrovolníky,“ komentuje to Bell.