Polsko a USA - další kolo jednání o protiraketové základně

Varšava- Dnes večer odstartovalo ve Varšavě další kolo diskusí mezi Polskem a USA o umístění protiraketového amerického štítu. Polský premiér Donald Tusk se ještě před tím vyslovil, že polská vláda očekává v jednáních postup. Rozhovory Washingtonu a Varšavy se přitom zbrzdily poté, co Američané odmítli požadavky, na kterých na oplátku za umístění základny na polském území Poláci trvali.

Polsko požaduje výměnou za souhlas s umístěním amerického štítu desítky protiraketových střel trvalé rozmístění nejméně jedné baterie raket Patriot k ochraně polského vzdušného prostoru. Washington dosud chtěl Polsku systém jen dočasně zapůjčit. To ale Varšavě zatím nestačí. Podle Tuska ale v současné době, kdy svět trápí konflikt v Gruzii, berou Američané polské požadavky vážně a věc je na dobré cestě.

„Růst mezinárodního napětí, s nímž máme nyní co do činění, staví záruku bezpečnosti na ještě důležitější místo než dříve,“ zdůraznil dnes polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který po odvolání hlavního polského vyjednávače Witolda Waszczykowského vede rozhovory za Polsko s americkým vyjednávačem Johnem Roodem. Oficiální schůzka zástupců Polska a USA je naplánována na zítra.