V Arkansasu zastřelili předsedu demokratů

Little Rock (USA) - V Arkansasu byl zastřelen šéf tamní Demokratické strany Bill Gwatney. V nemocnici podlehl smrtelným zraněním, která mu několik hodin předtím způsobil asi čtyřicetiletý muž ve městě Little Rock v centrále demokratů. Pachatel byl při zatýkání postřelen a později svým zraněním rovněž podlehl. Motiv jeho činu zatím není známý.

Devětačtyřicetiletý Gwatney byl jedním ze superdelegátů Demokratické strany, jehož hlasování o prezidentském kandidátovi není vázáno výsledky primárních voleb v Arkansasu. V klání o nominaci podpořil senátorku Hillary Clintonovou. Ta i se svým manželem, bývalým prezidentem USA i arkansaským exguvernérem Billem Clintonem, už vyjádřila svou soustrast nad jeho smrtí. Podle Clintonové byl Gwatney nejen „silným šéfem arkansaské Demokratické strany, ale také vzácným přítelem a důvěrníkem“. Jako šok a tragédii označil Gwatneyho smrt i šéf demokratů Howard Dean a demokratický prezidentský kandidát Barack Obama.

Vrah, jehož policie identifikovala jako Timothyho Johnsona, přišel ráno místního času do sídla Demokratické strany a dožadoval se setkání s předsedou s tím, že tam chce pracovat jako dobrovolník. Když ho sekretářka odmítla uvést, vtrhl do kanceláře a třikrát na Gwatneyho vystřelil. Poté se dal na útěk ve svém autě, ale policie jej po asi padesátikilometrové honičce dostihla. Při zatýkání kladl odpor a utrpěl zranění, jimž později podlehl.

Gwatney se narodil v srpnu 1959 a šéfem arkansaských demokratů se stal v roce 2007. V letech 1993 až 2002 působil v arkansaském Senátu.

Vydáno pod