Kambodža a Thajsko stahují vojáky od sporného chrámu

Phnompenh - Kambodža a Thajsko se dohodly na stažení přibližně 1 200 vojáků ze sporné hranice v okolí hinduistického chrámu Preah Vihear, který figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO. Jednotky území opustí v sobotu. Na místě zůstanou pouze malé posádky v počtu maximálně deseti ozbrojenců. Momentálně je v okolí chrámu 800 kambodžských a 400 thajských vojáků.

Pohraniční krize mezi oběma zeměmi tak po měsíci končí. Rozpoutalo ji proniknutí asi 40 thajských ozbrojenců na území kolem chrámu krátce po jeho zanesení do seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Obě země následně vyslaly do oblasti tisíce vojáků a obavy z násilností donutily téměř tisícovku místních obyvatel utéct z domovů.

Spor o území v okolí chrámu ale trvá dál. V roce 1962 ho Mezinárodní soudní dvůr OSN přiřkl Kambodži, Thajsko si na ně ale stále činí nárok. V pondělí budou o sporné oblasti jednat ministři zahraničí obou zemí.

Dobře zachovalý chrám Preah Vihear pochází z první poloviny 11. století z období khmérské říše a patří mezi vyhledávané turistické cíle. Nachází se v horách na pomezí Thajska a Kambodži.