USA a Libye se dohodly na odškodnění obětí vzájemného násilí

Tripolis - Libye a USA dnes podepsaly dohodu o odškodnění obětí vzájemných útoků z 80. let. Odstranily tím poslední překážku pro obnovu plnohodnotných diplomatických vztahů. Dohoda kromě jiného zaručuje libyjské vládě imunitu proti jakýmkoli dalším soudním procesům spojeným s minulými teroristickými činy. USA uplatňovaly v letech 1986 až 2004 proti Libyi sankce. Výše odškodnění pro oběti ale není známá.

V Libyi by mělo být otevřeno americké velvyslanectví a před koncem roku se do severoafrické země chystá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Americko-libyjské vztahy se zhoršily po atentátech na letištích v Římě a ve Vídni v roce 1985. Zahynulo při nich 20 lidí. Libyjská tajná služba v následujícím roce zorganizovala útok na západoberlínskou diskotéku, kde přišli o život dva američtí vojáci a jedna turecká žena a zraněno bylo na 260 lidí.

Americká odveta přišla o deset dní později. USA provedly nálety na Tripolis a Benghází. Mezi 44 tamními oběťmi byla také adoptivní dcera vůdce Muammara Kaddáfího.

V roce 1988 vybuchlo nad skotským Lockerbie letadlo společnosti PanAm letící na lince Londýn-New York. V jeho troskách zahynulo všech 259 cestujících, mezi nimi 188 Američanů, a na zemi přišlo o život v důsledku neštěstí dalších 11 osob. Libye vydala k soudu dva podezřelé až roku 1999.

OSN schválila v roce 1992 proti Libyi sankce, které byly v platnosti 11 let. Američtí občané podali na Libyi 26 žalob, libyjští na USA tři. Po uzavření dnešní dohody jsou tyto žaloby bezpředmětné. Ani jedna strana dnes ale nezveřejnila sumu, o jakou v odškodnění půjde.

Libye po skončení procesu v případu Lockerbie s Londýnem a Washingtonem podepsala dohodu o odškodnění obětí 2,7 miliardami dolarů, což znamená, že každá z rodin obětí má dostat deset milionů.

Washington mohl dohodu podepsat díky novému zákonu o vytvoření fondu na odškodnění amerických obětí i těch, kdo byly poškozeni americkými odvetnými operacemi v Tripolisu a Banghází.