Pekingská policie opět zasahovala

Peking - Policie v Pekingu zatkla pět cizinců, kteří vyvěsili na budovu čínské státní televize nápis vyzývající ke svobodě Tibetu. Dva z aktivistů ho umístili vedle billboardu olympiády. Akce je zatím poslední ze série protičínských protestů. Všech pět aktivistů čeká vyhoštění ze země.

Dva aktivisté z americké organizace na ochranu lidských práv s názvem Studenti za svobodný Tibet přelezli ploty kolem staveniště čínské televizní budovy, vyšplhali na budovu a v sousedství billboardu propagujícího právě probíhající olympijské hry rozvinuli plakát s nápisem „Svobodný Tibet“ v čínštině a angličtině.

Zbývající tři zadržení jejich počínání sledovali. Mezi zatčenými jsou podle skupiny tři Američané, Brit a Kanaďan. Aktivisté byli během několika minut zatčeni. Čeká je deportace během 24 hodin, nechala se slyšet čínská policie.

Dva členové Studentů za svobodný Tibet stejný nápis vyvěsili už ve čtvrtek v parku Čínské etnické kultury v blízkosti Národního stadionu a dalších pět až šest členů se k sobě vzájemně připoutalo u hlavní brány parku.

Čínská policie celou skupinu zadržela i s britským novinářem Johnem Rayem ze zpravodajské stanice ITV News, který chtěl jejich protest natočit a zdokumentovat. Raye později úřady propustily.

Všichni zahraniční aktivisti, kteří se protičínských protestů účastnili, byli pokaždé vyhoštěni ze země. Stejně dopadli i cizinci při středečním protestu. Číňané takové štěstí nemají - těm hrozí mnohem tvrdší tresty. Úřady otevřely v Pekingu po dobu olympiády tři parky, kde je možné oficiálně protestovat. Ty ale zejí prázdnotou - zájemci o demonstraci totiž musí nejdřív požádat policii o povolenku a předložit transparenty ke schválení.

Vydáno pod