Merkelová jede na Kavkaz

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se sejde s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem v jeho letním letovisku v Soči. Jejich schůzka prý byla naplánována ještě před vypuknutím současných bojů mezi Ruskem a Gruzií. V sobotu se pak má podle zatím nepotvrzených informací setkat v Tbilisi také s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. Hlavním tématem jejích jednání s oběma prezidenty bude nynější konflikt na Kavkaze.

Podle dnešního vydání německého deníku Bild Zeitung odvolávajícího se na ruského velvyslance v Německu Vladimira Kotěněva ruský prezident chce Merkelové předložit důkazy o zvěrstvech, která Gruzínci napáchali během nynějšího konfliktu.

Medveděv ji podle velvyslance chce také varovat před příliš velkým vlivem východoevropských členských států EU, které vůči Rusku žádají tvrdší postup než většina západoevropských zemí.

Medveděv tak chce reagovat na nedávnou cestu vedoucích představitelů Polska, Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska do Tbilisi, kterou chtěli vyjádřit solidaritu s Gruzií.

Po návratu zveřejnili společný dokument, v němž uvedli, že Gruzie by se měla dostat na cestu vedoucí k členství v NATO, aby se předešlo tomu, že bude v budoucnu vystavena novým útokům Ruska.

Německo se v uplynulých dnech přidalo k výzvám Spojených států, NATO a dalších evropských zemí, aby se Rusko stáhlo z konfliktu o Jižní Osetii a Abcházii, které se chtějí odtrhnout od Gruzie.

Vydáno pod