Topolánek v Pekingu politoval Hilgertovou

Peking - Už druhý den je v Pekingu český premiér Mirek Topolánek. Jeho návštěva není podle něj tentokrát politická, prý přijel hlavně podpořit české olympioniky. Premiér už zhlédl několik závodů. Bohužel byl i svědkem nešťastného převrácení Štěpánky Hilgertové ve finále vodního slalomu.

Topolánek již včera dorazil do Pekingu v doprovodu svého syna Tomáše. Tentokrát ale nemá naplánovaná žádná politická jednání. Jel do Číny jen kvůli olympiádě. Předseda vlády zdůrazňoval, že dorazil do Pekingu na žádost Českého olympijského výboru a že čínské pozvání na zahájení her odmítl v reakci na jarní události v Tibetu.

Svou podporu dnes projevil Topolánek i Štěpánce Hilgertové, která po velké chybě ve finále vypadla z bojů o medaili. Premiér řekl, že mu to je velice líto. Dnes se Topolánek zúčastnil také recepce na české ambasádě, zítra má naplánovanou návštěvu olympijské vesnice. Premiér Topolánek dosud nepotvrdil, zda se v Číně setká se zástupci čínských aerolinií.

České organizace zabývající se ochranou lidských práv Topolánka vyzvaly, aby se v Pekingu ještě výrazněji vyslovil ve prospěch posílení lidských práv. Svůj názor prezentoval Topolánek už na tiskové konferenci k olympiádě v půli července, když si vzal do klopy saka tibetskou vlajku. Čínská diplomacie gesto odsoudila.