Chirurgové v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici provedli unikátní laparoskopii jedním řezem

Mladá Boleslav - Laparoskopická chirurgie jednoho řezu je nová unikátní chirurgická metoda. Jako první v republice ji použili lékaři v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici. Na rozdíl od klasické laparoskopie nejsou k operaci potřeba tři otvory do břicha pacienta, ale pouze jeden.

Marie Šolleová patří mezi první pacienty, kteří se podrobili operaci novou laparoskopickou metodou. Měla ve žlučníku čtyři a půl centimetru velký kámen, jedním otvorem jí ale nakonec chirurgové museli vyoperovat žlučník celý. „Když jsem po operaci zjistila, že vyjmuli žlučník ne čtyřmi otvory ale ne jedním, zdálo se  mi to naprosto neskutečné,“ pochvaluje si pacientka Marie Šolleová.

Operace je o něco složitější, chirurg při ní totiž musí spolupracovat s kameramanem. Chirurgické nástroje i malá kamera musí projít do břicha jedním vstupem a to pupíkem. Nový operativní postup je vhodný hlavně pro plánované operace žlučníku. „Daly by se s tím určitě operovat břišní kýly, ale o dalším využití jsem zatím nepřemýšlel, protože to už se jedná o pokročilé složité výkony,“ říká primář chirurgického oddělení Klaudiánovy nemocnice Tomáš Verner.

Laparoskopická operace jedním otvorem trvá déle, zato je ale šetrnější, pacienti odcházejí jen s malou jizvou v pupíku. Téma nové laporoskopické metody se bude probírat i na seminářích, které v Klaudiánově nemocnici chtějí uspořádat pro lékaře ostatních nemocnic.