Srbsko: Nezávislost Kosova uznáme, pokud o ní rozhodne haagský dvůr

Bělehrad/New York - Srbsko je připraveno uznat nezávislost Kosova, pokud o ní rozhodne Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, připustil v newyorském sídle OSN v pátek srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić. "Rozhodnutí by samozřejmě bylo nezávazné, ale Srbsko je připraveno akceptovat každé rozhodnutí, které soud přijme," dodal. Dal ale také najevo, že jeho země očekává v Haagu podporu svého stanoviska, podle něhož je jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti nelegální a představuje porušení mezinárodního práva.

U Mezinárodního soudního dvora chce Srbsko žalovat většinu členských zemí Evropské unie a USA, že jednostranné rozhodnutí Kosova podpořily. K tomu ale potřebuje souhlas Valného shromáždění OSN, o které teď Jeremić v New Yorku usiluje.

Předložením záležitosti soudnímu dvoru v Haagu, který je orgánem OSN pro řešení sporů mezi členskými státy, chce Bělehrad získat názor nejvyšší právní instance. Doufá, že soud podpoří stanovisko Srbska, což by posílilo pozici Bělehradu v mezinárodním společenství.

Rozhodnutí soudu by mohlo být „vodítkem“ pro země, které neví

Pochybnosti o tom, zda bylo vyhlášení nezávislosti Kosova v souladu s mezinárodním právem, vyjadřuje i většina států mezinárodního společenství. Stanovisko haagského tribunálu by se podle Jeremiče mělo pro ně stát „vodítkem“.

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila nezávislost v únoru letošního roku, srbský  parlament ale tento krok označil za neplatný. Kosovo zatím uznalo přes 40 zemí, včetně České republiky.