Lavrov: Rusko splní dohodu o příměří

Shannon (Irsko) - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prý ujistil svou americkou kolegyni Condoleezzu Riceovou, že Rusko dodrží podmínky dohody o příměří, kterou uzavřelo za účasti západních zemí s Gruzií. Oznámil to nejmenovaný vysoký americký představitel během mezipřistání Riceové v irském Shannonu.

Riceová údajně hovořila telefonicky s Lavrovem za letu z Tbilisi, kde v pátek jednala s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. Ten během její návštěvy podepsal dohodu o příměří, na které se v úterý shodli prezidenti Francie a Ruska Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medveděv. Lavrov ujistil Riceovou, že Rusko dohodu přesně splní, ale chce se ještě přesvědčit, že ji Saakašvili skutečně podepsal a v jakém znění.

O rezoluci jedná OSN

O rezoluci ke konfliktu mezi Ruskem a Gruzií v pátek jednala Rada bezpečnosti OSN. Základem rezoluce by měl být právě mírový plán, který již podepsal Saakašvili.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin již ve čtvrtek uvedl, že Moskva počítá s rychlou shodou na rezoluci. Předpokládá se však, že diskuse o některých bodech budou ještě velmi složité.

Pro Rusko, které zpochybňuje příslušnost provincií Jižní Osetie a Abcházie ke Gruzii, bude zřejmě velmi sporná otázka teritoriální integrity Gruzie. Pro Gruzii je naopak těžko přijatelná pasáž plánu, která předpokládá jednání o budoucím statusu těchto separatistických oblastí.

„Rusko v nejbližších dnech a měsících nebude usilovat o anexi ani Jižní Osetie, ani Abcházie a bude udržovat jakýsi status quo, v jakém v podstatě bylo Kosovo do vyhlášení plné nezávislosti, a zároveň je bude využívat jako takové nárazníkové pásmo, jako další způsob, jak tlačit na Gruzii k ústupkům, především k ustoupení od prozápadního kurzu,“ myslí si redaktor ČT Jakub Szántó.

Severoatlantická aliance údajně zvažuje, že kvůli ruským vojenským akcím v Gruzii zruší Radu NATO-Rusko. Podle britského ministra zahraničí Davida Milibanda by si měla i Evropská unie promyslet budoucnost partnerství s Ruskem.

Vydáno pod