Rusko se začne stahovat z Gruzie zítra v poledne, řekl Medveděv do telefonu Sarkozymu

Tbilisi/Moskva - Ruské jednotky se dnes údajně začaly stahovat z Gruzie. Informaci přinesla ráno agentura Reuters s odvoláním na velitele operace generálmajora Vjačislava Borisova. "Naše jednotky se vydaly z Cchinvali do Ruska," řekl Borisov, "Medveděv řekl, že se máme stáhnout." Rusko ale informaci nepotvrdilo. Podle Reuters Medveděv uvedl, že vojska se z gruzínského území začnou stahovat zítra v poledne.

Termín prý řekl v telefonickém hovoru se svým francouzským protějškem. Prezident Nicolas Sarkozy varoval Medveděva před vážnými důsledky pro vztahy Ruska a Evropské unie, pokud se ruské ozbrojené síly z Gruzie nestáhnou.

Odchod Rusů ještě dnes - jen kachna?

Informaci o tom, že by odsun začal už dnes, nepovrdilo ani ruské ministerstvo obrany. „Stahování ještě nezačalo. Nyní se tato otázka zvažuje a rozhodnutí bude přijato, jakmile se situace v regionu stabilizuje,“ uvedl mluvčí ministerstva. „To, co se děje, jsou pravděpodobně teprve přípravy, nikoli aktuální stahování,“ dodal k oznámení generálmajora Borisova.

Podle gruzínských úřadů ruské jednotky a oddíly z Abcházie posunuly hranice svého území k řece Inguri a ustanovily dočasnou správu ve třinácti obcích.

„Nejsou tu žádné známky toho, že by se Rusové chystali odejít. Naopak znásobují svá kontrolní stanoviště a upevňují své pozice,“ uvedl tajemník Národní rady gruzínské bezpečnosti Alexandr Lomaja.

Ruské jednotky dnes také obsadily nejdůležitější gruzínskou vodní elektrárnu na řece Inguri, která pokrývá asi polovinu gruzínské spotřeby elektřiny. Náčelník generální štábu zdůraznil, že cílem bylo uchránit elektrárnu před sabotážemi. Nyní ji prý střeží příslušníci mírových sil. „Gruzínští i abchazští obyvatelé mohou být klidní, svítit se v jejich domovech bude," tvrdí.

Co na to dohoda o příměří… 

Medveděv v sobotu podepsal dohodu o příměří s Gruzií, o den dříve ji svým podpisem stvrdil i gruzínský prezident Michail Saakašvili. Dohoda o příměří se týká příměří a odchodu ruských jednotek z území spravovaných gruzínskou vládou, ne separatistických gruzínských území.

Ruské mírové síly se mají prý podle dohody o příměří do Jižní Osetie vrátit. Až do rozmístění zahraničních pozorovatelů budou mít ale jejich příslušníci zřejmě právo hlídkovat i v několikakilometrové zóně na gruzínském území.

Rusko podmínilo stažení vojsk bezpečnostními opatřeními

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale prohlásil, že se ruské jednotky stáhnou z Gruzie teprve poté, co v nich budou realizována dostatečná bezpečnostní opatření. Jaká to přesně mají být, nekonkretizoval.

 Stanoven není časový limit odchodu ani početní stav ruského mírového kontingentu, který zůstane ve sporných oblastech „tak dlouho, jak bude zapotřebí“, uvedl Lavrov.