Šéf Pentagonu Gates se vysmál ruským hrozbám Polsku

Washington - Americký ministr obrany Robert Gates označil páteční vyhrožování Moskvy, že je připravena i k jadernému úderu na Polsko, protože Varšava souhlasila s umístěním součásti amerického protiraketového systému na polském území, za "plané řeči". Gates také řekl, že Rusové nemají důvod být proti raketovému štítu už proto, že jim byl slíben přístup k objektům systému.

„Rusko nehodlá na nikoho vyslat jaderné rakety. Poláci to vědí. My to víme… Byla to hlasitá slova a pravděpodobně skutečně planá slova,“ řekl bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby a odborník na Rusko Gates. Vyslovená hrozba byla podle něj připomínkou dní, kdy Polsko ovládal bývalý Sovětský svaz. Polsko je však nyní členem NATO.

Polsko ve čtvrtek předběžně souhlasilo s rozmístěním deseti amerických raket na ničení případných nepřátelských střel. Polsko-americkou dohodu, spojenou také s umístěním amerických protiraketových systémů Patriot v Polsku, Rusko ostře odsoudilo. Ruský prezident Dmitrij Medveděv řekl, že je namířena proti Rusku. Zástupce náčelníka generálního štábu Anatolij Nogovicyn prohlásil, že dohoda zhorší rusko-americké vztahy a nemůže zůstat nepotrestána. Polsko se rozmístěním prvků systému stává podle něj terčem možných útoků a Nogovicyn naznačil, že i jaderných.

Šéf Pentagonu Gates dnes v televizním vystoupení uvedl, že Washington se rozhodl dát Moskvě přístup k instalacím raketového štítu. „Dohodli jsme se s našimi partnery v Polsku a České republice, že to Rusům zpřístupníme fyzicky a technicky, aby věděli, co se při každém kroku děje,“ uvedl Gates .