Dravci jsou pro letiště nepostradatelní

Náměšť nad Oslavou (Třebíčsko) - Pro piloty na vojenských i civilních letištích jsou nenahraditelní dravci, kteří je chrání před nebezpečnými střety s drobnými ptáky. Kolize letadel s opeřenci způsobují statisícové škody nebo i újmy na zdraví. Piloti se s ptactvem setkávají až do výšky 500 metrů. Na letišti v Náměšti nad Oslavou vypomáhají tři armádní a čtyři soukromí dravci, které sokolníci vypouštějí i pětkrát týdně.

„Největší problémy jsou asi se špačky a kvíčalami. Když se třeba poseče na letišti tráva, nalétávají v pětisethlavých hejnech na plochu,“ říká sokolník Petr Oubrychta. Plašit se musejí také vlaštovky, občas nad letištěm přelétávají kormoráni, objeví se čápi a orli mořští. Pokud by tito chránění ptáci ohrožovali životy vojáků, mohou je sokolníci zastřelit.

Pro podmínky letiště musí být pták speciálně trénovaný. „Dravec si musí zvyknout na sokolníka, je dobré jej nosit na veřejnost, aby se naučil správně vnímat rušivé elementy. Pak následuje výuka příletových cviků,“ popisuje Oubrychta.

Protože ptactvo si velmi rychle zvykne na různé akustické plašící signály, ukázali se právě sokolovití dravci jako nejlepší biologická ochrana. Na letišti v Náměšti nad Oslavou pomáhají už dvanáct let. Střety ptáků s letadlem se díky nim eliminovaly na dva až tři do roka.

Vydáno pod