Nový nepálský premiér Pračánda složil přísahu

Káthmándú - Nepálský maoistický vůdce Pušpa Kamál Dahal zvaný Pračánda dnes složil přísahu a stal se novým premiérem. Do čela vlády ho minulý týden drtivou většinou zvolilo ústavodárné shromáždění.

Nepálští maoisté bojovali s centrální vládou od roku 1996 za vytvoření „lidové republiky“. Konflikt si za deset let vyžádal přes 13 tisíc obětí. Boje ukončila až dohoda mezi Pračándou a premiérem Koirálou v roce 2006, podle níž se povstalci transformovali v politickou stranu. Součástí dohody bylo i zrušení monarchie a vytvoření republiky. Politici ze strany maoistů slíbili, že se všichni, včetně Pračándy, vzdají svých postů v povstalecké armádě. 

Maoisté jsou teď v Nepálu nejsilnější politickou stranou. Volbu Pračándy zajistili koaliční dohodou s umírněnější Komunistickou stranou Nepálu (jednotnou marxistickou a leninskou). Hlavním konkurentem maoistů je strana Nepálský kongres, patřící k pravému středu.

Zvolení 53letého premiéra tři měsíce po přeměně Nepálu z monarchie v republiku má předznamenat konec dlouholetého konfliktu mezi vládou a maoisty. Ústavodárné shromáždění, které představuje dočasný parlament, hodlá nyní vytvořit novou ústavu a republikánské orgány.