Spojenci odrazili útok Talibanu na svoji základnu v Afghánistánu

Kábul - Nejméně šest sebevražedných atentátníků podporovaných skupinou dalších ozbrojenců z povstaleckého hnutí Taliban se v noci na dnešek pokusilo proniknout do hlavní americké vojenské základny na jihovýchodě Afghánistánu. Útok na základnu se spojencům podařilo odrazit, informovaly afghánské úřady a velitelství NATO. Střety mezi vojáky NATO a zbývajícími teroristy pokračují v okolí základny. Spojenci povolali na pomoc vzdušnou podporu.

Podle guvernéra provincie Chóst, kde základna leží, byly útočníků asi tři desítky. Šest Talibanců přišlo o život při sebevražedných atentátech. Zahynuly i dvě děti, další dvě utrpěly společně se svojí matkou zranění. Boje pokračují. Na straně NATO nedošlo k žádným ztrátám.

Od začátku týdne zaútočili přívrženci Talibanu na základnu už podruhé. V pondělí se před branou tohoto spojeneckého objektu odpálil jiný sebevražedný atentátník a připravil o život deset afghánských civilistů, kteří zde pracovali.

Nejtroufalejší akce Talibanu

Dnešní útok je zatím nejtroufalejší akcí proti spojeneckým objektům na afghánské půdě, ke které se Taliban odhodlal. Objekty zahraničních jednotek jsou častým cílem útoků ze strany vzbouřenců bojujících proti prozápadně orientované vládě prezidenta Hamída Karzáího.

V oblasti Kábulu pokračuje od pondělí rozsáhlá bezpečnostní operace ISAF proti povstalcům, informovalo dnes v prohlášení velitelství spojeneckých sil v Afghánistánu. Boje se soustřeďují do okresu Sarúbí asi 50 kilometrů od Kábulu.

Jen od začátku letošního roku zahynulo v Afghánistánu při různých útocích přes sto příslušníků mezinárodních sil, včetně dvou Čechů. Dosavadní letošní bilance obětí dosahuje více než 3 200 lidí, především rebelů, ale i civilistů.