Alžírsko: Nejkrvavější útok za poslední léta zabil nejméně 44 lidí

Alžír - Nejméně 44 lidí zemřelo při dnešním teroristickém útoku v Alžírsku. Dalších 38 bylo zraněno. Podle agentury AP, odvolávající se na očité svědky, šlo o sebevražedný útok atentátníka v automobilu namířený proti policejní škole. K útoku zřejmě došlo v okamžiku, kdy mladí zájemci o studium na akademii stáli ve frontě a čekali na registraci. Útočník najel se svým vozidlem do skupiny osob u policejní školy a odpálil mohutnou nálož, kterou měl zřejmě připevněnou na těle. Jedná se o nejkrvavější útok za posledních několik let.

Atentátník zaútočil ve městě Issers, asi 55 kilometrů od hlavního města Alžíru. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil, atentáty v oblasti má ale často na svědomí severoafrické křídlo al-Káidy. Exploze zničila i část vnější zdi školy a pár metrů od ní v zemi zanechala obrovský kráter.

K sebevražednému atentátu došlo i 10. srpna ve městě Zemmouri, kde zemřelo šest civilistů. Útok byl tenkrát veden na budovy pobřežní stráže a policie. Podle místních novin atentát zorganizovala stejná skupina, která 3. srpna odpálila nálož v autě v Tizi Ouzou.

Místní al-Káida se přihlásila i k loňskému útoku, při kterém zemřeli zaměstnanci OSN. Dva výbuchy v centru Alžíru tehdy zabily 41 lidí, z toho 17 pracovníků Organizace spojených národů. Nejprve u budovy nejvyššího soudu explodoval školní autobus, druhá exploze následovala v sousední rezidenční čtvrti Hydra na ulici mezi dvěma pracovišti OSN. 
    

Nejničivější útoky v Alžíru od dubna 2007

  • 11. dubna 2007 - Dva atentáty pomocí bomb v automobilech: 30 mrtvých a přes 200 zraněných; k útokům se přihlásila al-Káida.
  • 6. září 2007 - Sebevražedný atentát ve městě Batna: 22 mrtvých a přes 100 zraněných. Terčem měl být prezident Abdal Azíz Buteflika. K útoku se přihlásila organizace al-Káida.
  • 8. září 2007 - Sebevražedný útok u kasáren pobřežní stráže v Kabylsku nepřežilo 32 osob, 47 bylo zraněno. K útoku se přihlásila opět organizace al-Káida v muslimském Maghribu.
  • 11. prosince 2007 - Dva výbuchy v centru Alžíru zabily 41 lidí, z toho 17 zaměstnanců OSN.
  • 19. srpna 2008 - Při teroristickém útoku v Alžírsku zahynulo nejméně 43 osob a dalších 38 bylo zraněno.