Francie přišla v Afghánistánu o deset vojáků, do Kábulu letí Sarkozy

Paříž/Kábul - Francie přišla v bojích v Afghánistánu o 10 vojáků, dalších 21 utrpělo zranění. Francouzská jednotka ISAFu doprovázená afghánskými vojáky se dostala při průzkumné operaci v údolí Uzbín v blízkosti metropole Kábulu do ostré přestřelky se silně vyzbrojenými povstalci. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vzápětí vyjádřil soustrast pozůstalým a podporu zraněným.

Sarkozy zároveň oznámil, že odletí do Afghánistánu, aby tam povzbudil francouzské vojáky v mezinárodní misi. Zdůraznil, že jeho země bude dál nesmlouvavě bojovat proti terorismu, za demokracii a svobodu. Navzdory jeho prohlášením se teď Francouzi zlobí a dvě třetiny z nich by byly pro stažení francouzských jednotek z Afghánistánu.

BBC:

„Byli napadení z několika směrů. Jednotky Talibanu a al-Káidy použily kulomety i další těžké zbraně. Boj trval 24 hodin."

Jde patrně o nejhorší bilanci francouzských ztrát za jediný den v Afghánistánu od zahájení afghánské mezinárodní mise. Podle francouzské agentury AFP jde o nejhorší ztrátu francouzských vojáků od roku 1983, kdy bylo v Bejrútu zabito 58 parašutistů.

Taliban v noci na dnešek zaútočil i na hlavní americkou vojenskou základnu na jihovýchodě země. Útok na základnu se ale spojencům podařilo odrazit. V pondělí se před branou objektu odpálil jiný sebevražedný atentátník a připravil o život deset afghánských civilistů, kteří zde pracovali.

V Afghánistánu nyní působí okolo 1500 francouzských vojáků. Sarkozy chce francouzské jednotky v rámci aliančních sil do konce roku posílit o dalších 700 mužů.

Nejhorší útoky na afghánské jednotky ISAF

  • 28. června 2005 - Útočníci sestřelili americkou helikoptéru v Kunaru. Zemřelo 16 lidí.
  • 13. června 2008 - Devět amerických vojáků bylo zabito a 15 zraněno při útoku na základnu v Kunaru.
  • 19. srpna 2008 - Při útoku na francouzskou jednotku zemřelo 10 vojáků, 21 bylo zraněno.