V Gruzii jste postupovali správně, pochválil Medveděva Lukašenko

Soči (Rusko) - Ruský prezident Dmitrij Medveděv a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko se setkali v ruském černomořském letovisku Soči. Jednali především o cenách za dodávky paliv a energií a o přípravě summitu Ruska a Běloruska, na němž by měla být podepsána dohoda o společné protivzdušné obraně. Lukašenko při jednání také pochválil Rusko za intervencí v Gruzii, která následovala poté, co se kavkazský stát rozhodl vojensky vyřešit odštěpenecké snahy Jihoosetské republiky.

Rusko dodává Bělorusku pohonné hmoty za nejnižší ceny, zatímco ostatní země platí cenu určovanou trhem. Moskva za to chce od Minsku podporu svého postupu v Gruzii. Lukašenko prohlásil, že Rusko musí bránit své občany a že čas jednoduchých řešení je pryč. „Chci vám poděkovat za rozvahu, s níž jste zvládli agresi cizího státu,“ řekl běloruský prezident Medveděvovi. „Byla to klidná a pokojná reakce, jíž jste obnovili mír v oblasti,“ dodal a odmítl zároveň západní kritiku ruského postupu.

Oba státníci se také dohodli, že Rusko podepíše s Běloruskem koncem letošního roku dohodu o vytvoření společného systému protivzdušné obrany. Minsk podporuje Moskvu v jejím odporu proti vybudování amerického protiraketového štítu v Polsku a Česku.

Rusko je hlavním spojencem Běloruska, které je terčem kritiky Západu kvůli nedodržování lidských práv. Lukašenko uvedl, že vztahy s Ruskem se zlepšily od května, kdy Medveděv převzal úřad ruského prezidenta.