Riceová je v Polsku, ve středu podepíše smlouvu o antiraketách

Varšava - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přiletěla do Polska. Ve středu ve Varšavě podepíše smlouvu o výstavbě protiraketové základny. Obě země se na jejím vzniku dohodly po více než ročním jednání minulý týden ve čtvrtek. Smlouva ale vstoupí v platnost až po odsouhlasení parlamentem a podpisu prezidenta.

Podle polského tisku polský parlament s ratifikací smlouvy o výstavbě sila s deseti antiraketami spěchat nebude a bude s ní čekat až na výsledky listopadových prezidentských voleb v USA. Vyloučeno není ani to, že na hlasování dojde až začátkem roku 2009.

Ve volbách se 4. listopadu utkají demokrat Barack Obama a republikán John McCain. Obama k projektu americké protiraketové obrany ve Střední Evropě zaujímá spíše zdrženlivý postoj, a panují proto obavy, jak by jeho nová administrativa k plánům vehementně prosazovaným nynějším republikánským prezidentem Georgem Bushem přistoupila.

Kromě základny v Polsku má být součástí systému protiraketové obrany také radar v České republice. Na jeho výstavbě se obě země dohodly v dubnu, hlavní smlouvu pak Riceová v Praze podepsala v červenci. Stejně jako v Polsku musí i v ČR smlouvu schválit parlament a podepsat prezident. Tato procedura bude také trvat nejméně několik měsíců.

Riceová na olympiádu nepojede

Riceová do Polska přicestovala ze schůzky ministrů zahraničí NATO, kteří jednali o situaci v Gruzii. Bílý dům dnes rovněž oznámil, že se šéfka americké diplomacie kvůli rusko-gruzínskému konfliktu nezúčastní závěrečného ceremoniálu pekingské olympiády. Místo ní pojede do Pekingu ministryně práce Elaine Chaová. Zahájení olympijských her se zúčastnil prezident Bush.

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová přiletěla do Polska podepsat smlouvu o protiraketové základně
Zdroj: ČT24