Polsko a USA podepsaly smlouvu o antiraketách

Varšava - Ministři zahraničí USA a Polska Condoleezza Riceová a Radoslaw Sikorski podepsali ve Varšavě smlouvu o výstavbě protiraketové základny. Na vzniku smlouvy, kterou ještě musí ratifikovat parlament a podepsat prezident, se obě země dohodly po více než ročním jednání minulý čtvrtek. Polsko za souhlas obdrží rakety Patriot na ochranu vzdušného prostoru a záruku americké pomoci v případě napadení třetí zemí.

„Systém je čistě obranný a není proti nikomu namířen,“ řekla Riceová před podpisem, když se setkala s polským prezidentem Lechem Kaczyńským a premiérem Donaldem Tuskem. Reagovala tak na výhrady Ruska, jemuž se americké plány na výstavbu základny v Polsku a protiraketového radaru v Česku nelíbí. Považuje je za ohrožení vlastní bezpečnosti. Pohrozilo mimo jiné rozmístěním vlastních raket v Bělorusku.

Spekulovalo se i o vyzbrojení ruské baltské flotily jadernou municí, to ale Rusko v úterý popřelo. Podle USA je štít ochranou před případným raketovým útokem z rizikových států, jako jsou kupříkladu Írán či Severní Korea.

„Jeden z mých hlavních strategických cílů byl dosažen,“ prohlásil prezident Kaczyński, který podpis označil za historický moment. Zároveň poděkoval polským i americkým orgánům, minulému polskému kabinetu i současné vládě za jejich práci, která byla podle jeho slov „korunována úspěchem“.

Podle polského zpravodaje ČT Miroslava Karase se názor Poláků na raketovou základnu změnil v souvislosti s rusko-gruzínským konfliktem na Kavkaze. „Poprvé se stalo, že většina Poláků - takřka 60 % - souhlasí s umístěním základny na polském území. Se základnou nesouhlasí 39 % občanů. Tvrdě proti jsou ale stále obyvatelé Redzikowa, kde má základna stát,“ vyjmenovává Karas.

S ratifikací se počká na příštího amerického prezidenta

Smlouva vstoupí v platnost až po odsouhlasení parlamentem a podpisu prezidenta. Polský parlament ale s ratifikací počká na výsledky listopadových prezidentských voleb v USA. Demokratický kandidát Barack Obama k projektu americké protiraketové obrany ve střední Evropě totiž zaujímá spíše zdrženlivý postoj.

Kromě základny v Polsku má být součástí systému protiraketové obrany také radar v České republice; hlavní smlouvu o ní podepsaly obě země minulý měsíc. Stejně jako v Polsku musí i v ČR smlouvu schválit parlament a podepsat prezident.

Jednání Polska a USA o protiraketovém štítu:

24. května 2007 - USA zahájily oficiální jednání s Varšavou o umístění části amerického protiraketového štítu v Polsku.

14. prosince 2007 - Kongres USA stanovil podmínky pro raketovou obranu v ČR a Polsku.

10. března 2008 - Bush po setkání s Tuskem ve Washingtonu řekl, že USA pomohou Polsku modernizovat armádu, což Varšava požadovala.

6. dubna 2008 - Podle ruského prezidenta Vladimira Putina by obavy Moskvy z amerického protiraketového systému pomohla rozptýlit trvalá přítomnost ruských expertů v objektech. Návrh odmítli čeští i polští politici.

8. července 2008 - ČR a USA podepsaly smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech.

14. srpna 2008 - Vyjednávači Polska a USA se dohodli na podmínkách umístění protiraketového štítu v Polsku, USA slíbily Varšavě větší vojenskou spolupráci při obraně země.

20. srpna 2008 - Riceová a Sikorski podepsali ve Varšavě dohodu o umístění základny protiraketové obrany v Polsku