Jednání RB OSN o rezoluci ke Gruzii skončilo bez výsledku

New York - Bez výsledku dnes skončilo jednání Rady bezpečnosti OSN, jejíž členové debatovali o rezoluci vyzývající Rusko mimo jiné k okamžitému stažení veškerých jeho jednotek z Gruzie. Belgičan Jan Grauls, současný předseda rady, návrh rezoluce ani nepředložil k hlasování, jelikož ruský vyslanec při OSN Vitalij Čurkin označil text rezoluce za neprůchodný.

Rusko má jako stálý člen RB právo veta, a proto přes jeho odpor zbylé země rezoluci neprosadí. Čurkin trvá na tom, aby text dokumentu obsahoval šestibodový mírový plán francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, s nímž vyslovila souhlas Moskva i Tbilisi.

Návrh rezoluce mimo jiné žádá, aby se gruzínské jednotky vrátily na své trvalé základny a aby obě strany konfliktu dodržovaly příměří, k němuž se zavázaly. Navíc však odkazuje i k územní integritě Gruzie v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic, což je požadavek, který Moskva samozřejmě podpořit nechce. Konflikt v Gruzii se totiž rozhořel kvůli separatistickým proruským provinciím - Jižní Osetii a Abcházii, které usilují o samostatnost na Gruzii. A Rusko stojí na jejich straně.

Podle Moskvy už oficiálně začal odsun ruských sil z Gruzie a prezident Dmitrij Medveděv slíbil, že se Rusové stáhnou do 22. srpna.

O situaci v Gruzii v úterý mimořádně jednali i ministři zahraničí NATO. Ti se v Bruselu shodli, že Rusko vpádem do Gruzie překročilo přípustné meze a porušilo mezinárodní právo. Moskva označila závěry aliance za neobjektivní a pohrozila zhoršením vztahů.