Abcházie požádala Rusko o uznání nezávislosti, Moskva jí vyhoví

Suchumi (Gruzie) - Gruzínská separatistická provincie Abcházie se dnes rozhodla požádat Rusko o oficiální uznání své nezávislosti. Příslušný návrh prezidenta Sergeje Bagapše jednomyslně schválil abchazský parlament. Rusko oznámilo, že je připraveno nezávislost Abcházie uznat. Kvůli Abcházii a Jižní Osetii, které usilují o samostatnost na Gruzii, se rozhořel současný gruzínsko-ruský konflikt.

Zelenou schválenému návrhu bude muset podle AFP ještě dát takzvaný národní kongres - shromáždění zástupců všech abchazských politických stran a sociálních organizací. Předseda horní komory ruského parlamentu Sergej Mironov dnes potvrdil, že Rusko je připraveno abchazskou nezávislost uznat.

Abcházie, která leží v západním výběžku Gruzie, vyhlásila jednostranně samostatnost v červenci 1992. Jako samostatnou republiku ji dosud žádný stát neuznal. Většina obyvatel má ale ruské pasy. Abcházie zaujímá zhruba polovinu z černomořského pobřeží Gruzie.

Ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Gruzií začal koncem předminulého týdne, kdy gruzínští vojáci vpadli do Jižní Osetie. Gruzíni narazili na ruskou armádu, která na ně zaútočila i mimo sporný region. Ruští vojáci se však ani v posledních dnech nezačali ve velkém z Gruzie stahovat. Ruský prezident Dmitrij Medveděv nicméně v úterý přislíbil, že Rusové odejdou do pátku. 

Část ruských sil se má přemístit do Jižní Osetie, zbylá část zpět do Ruska. S odvoláním na dohodu o rusko-gruzínském příměří z 12. srpna však zůstane dočasně v Gruzii u hranice s Jižní Osetií prý 500 ruských vojáků.

Gruzínská autonomní republika Abcházie vyhlásila jednostranně samostatnost v roce 1992, při následném vojenském zásahu Gruzie zahynulo 10 tisíc lidí, 250 tisíc Gruzínců z Abcházie uprchlo. V květnu 1994 bylo sjednáno příměří, na jehož dodržování dosud dohlížely mírové síly Společenství nezávislých států (SNS), v nichž většinu tvoří ruští vojáci, a pozorovatelská mise OSN.

Abcházie si spravuje své záležitosti sama za podpory Moskvy a usiluje o mezinárodní uznání nezávislosti, případně o spojení s Ruskem. V zemi žije přes půl milionu lidí, Gruzínci jsou nyní v menšině, většinu tvoří Rusové a Abchazci. Většina obyvatel má ruské pasy.

Vydáno pod