Thomayerova nemocnice koupí moderní přístroj na diagnostiku tuberkulózy

Praha - Pneumologická klinika Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze získala grant 19 milionů korun na vybavení specializovaného pracoviště pro léčbu pacientů s multirezistentní tuberkulózou, kterým nezabírají běžné léky. Z evropských peněz nakoupí špičkové přístroje, které umožní odhalit tuberkulózu plic nebo močového a pohlavního ústrojí.

„Nové přístroje pomohou rychle stanovit diagnózu tuberkulózy (TBC) hlavně v těch případech, kdy onemocnění je obtížně zjistitelné, nebo není ještě tak pokročilé, a tím je pro okolí zvýšeně nakažlivé,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Martina Štanclová. V rámci tohoto projektu vzniklo v nemocnici samostatné pracoviště pro diagnostiku a léčbu tuberkulózy. Na jednotce se zhruba dvěma desítkami lůžek je specializovaná ventilace, vstupy i speciální doprava jídla, protože přísný hygienický režim a izolace pacientů brání dalšímu šíření nákazy.

Česko patří dlouhodobě k zemím s velmi nízkým výskytem TBC. V loňském roce lékaři zaznamenali 871 případů, což představuje 8,4 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Světová zdravotnická organizace a Evropská unie považují za nízký výskyt 20 onemocnění na 100 tisíc obyvatel, a tuto hranici nepřesáhl už šestým rokem za sebou žádný kraj v Česku.

Na tuberkulózu zemřelo loni v Česku 56 lidí. Nejčastěji byla TBC zjištěna při vyšetření dýchacích obtíží, to bylo v 73 procentech případů. Celkem devět procent pacientů bylo odhaleno v rizikových skupinách, šest procent nákaz bylo z kontaktu s pacientem s TBC.

Snímek plic
Zdroj: ČT24