Rusové už odjíždějí z Gruzie, stihnout to chtějí do pátku

Tbilisi - Ruská armáda se začíná z Gruzie vracet do Ruska. K hranicím podle svědků míří kolony vojenských vozidel. Na základě dohody o příměří z 12. srpna se Rusové měli začít odsouvat už od pondělka, podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva Rusové odejdou do pátku. Část ruských sil se má přemístit do Jižní Osetie, zbylá část zpět do Ruska. V Gruzii u hranice s Jižní Osetií má prý dočasně zůstat 500 ruských vojáků v rámci nárazníkového pásma. Rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující rychlé a úplné stažení ruských jednotek Moskva co by stálý člen s právem veta zablokovala.

Asi 40 ruských vojenských nákladních automobilů dnes překročilo gruzínsko-ruské hranice a vrátilo se do Ruska. Podle svědků byla většina vracejících se vozidel zjevně prázdná a do Ruska se zatím nevrátily žádné tanky ani dělostřelectvo. Podle agentury Reuters se ani dnes neobjevují známky toho, že by se ruští vojáci začali z gruzínských území stahovat ve velkém, jak to požaduje Západ.

Podle pozorovatelů se netrpělivost Západu ohledně ruského stahování mění ve skepsi. „Medveděv už třikrát řekl, že se začínají stahovat, a přitom nezačali. Nemůžeme přijmout tento druh slepoty, toto nepřijímání mezinárodního práva,“ citoval šéfa francouzské diplomacie Bernarda Kouchnera list International Herald Tribune.

Gruzínsko-ruský konflikt se rozhořel kvůli separatistickým regionům Jižní Osetii a Abcházii, které usilují o samostatnost na Gruzii. Mezinárodní společenství je ale považuje za součást Gruzie. Abcházie dnes oznámila, že požádá Rusko o oficiální uznání své nezávislosti. Rusko je připraveno nezávislost uznat.

Rusko prý našlo 133 mrtvých osetinských civilistů

Ruští představitelé dnes oznámili, že našli více než 130 těl civilistů, které v Jižní Osetii zabily gruzínské síly. Bezpochyby se však podle zástupce šéfa vyšetřovatelů ruské generální prokuratury Borise Salmaksova najdou další oběti. Moskva tvrdila, že zde při ofenzívě gruzínské armády zahynulo až 2000 obyvatel.

Zástupce náčelníka ruského generálního štábu generál Anatolij Nogovicyn sdělil, že při ozbrojeném konfliktu přišlo o život 64 ruských vojáků a dalších 323 bylo zraněno. Gruzínských vojáků bylo prý zabito 51.

Gruzínští představitelé v Tbilisi řekli, že mimo území Jižní Osetie přišlo o život 215 Gruzínů a dalších 1400 utrpělo zranění. Neupřesnili, kolik z toho bylo civilistů a kolik vojáků.

G7 slíbila ekonomickou podporu Gruzii

Skupina velkých průmyslových zemí G7 dnes vyjádřila připravenost poskytnout Gruzii po vojenském konfliktu s Ruskem ekonomickou podporu a vyzvala ostatní země a mezinárodní instituce, aby se k podpoře válkou ochromené kavkazské země připojily. Uvedli to ministři financí G7 ve společném prohlášení. Ministři konstatovali, že Gruzie má díky provedeným reformám solidní ekonomické základy.

„Jsme připraveni podpořit Gruzii, abychom zachovali její ekonomiku ve zdravém stavu, uchovali důvěru v gruzínský finanční systém a podpořili hospodářskou rekonstrukci,“ uvádí se v prohlášení.

OSN rezoluci nepřijalo, podle NATO porušilo Rusko právo

Rada bezpečnosti OSN v úterý nepřijala rezoluci vyzývající Rusko ke stažení jednotek z Gruzie. Vzhledem k odmítavému postoji ruského vyslance Vitalije Čurkina, který návrh rezoluce označil za neprůchodný, se text nedostal ani k hlasování. O situaci v Gruzii v úterý jednali v Bruselu také ministři zahraničí NATO. Shodli se, že Rusko vpádem do Gruzie porušilo mezinárodní právo. Moskva ale za agresora označila Tbilisi, závěry NATO považuje za neobjektivní a pohrozila zhoršením vztahů se západem.

Gruzie po konfliktu s Ruskem
Zdroj: ČT24