Karadžić: Chci jiného soudce, Orie je zaujatý

Haag - Někdejší bosenskosrbský předák Radovan Karadžić, který před mezinárodním tribunálem v Haagu čelí obvinění z válečných zločinů, požádal o výměnu soudce. Alphons Orie je podle něj osobně zaujatý a nezaručí spravedlivý proces. Karadžičovi hrozí až doživotní trest, další slyšení se uskuteční koncem srpna.

„Na jeho (Orieho) straně evidentně nemůže být ani řeči o nestrannosti,“ napsal Karadžić v dopise adresovaném tribunálu. Podle Karadžiče soudce chce tvrdým rozsudkem podpořit svá předchozí rozhodnutí v případech dalších bosenských Srbů, kterým prý vyměřil velmi přísné tresty. Jednání Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu v předběžném řízení vede vždy jen jeden soudce, při samotném procesu pak pracuje tříčlenná soudcovská kurie.

Třiašedesátiletý Karadžić se bude zodpovídat ze zločinů během bosenské války v letech 1992 až 1995. Konkrétně jde o obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti či z vážného porušení ženevských konvencí. Obžaloba ho viní například i z odpovědnosti za povraždění 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici v roce 1995.