Sarkozy přijel do Afghánistánu povzbudit francouzské vojáky

Kábul - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přiletěl na krátkou několikahodinovou návštěvu do Afghánistánu. Chce tak podpořit na tamní misi francouzské vojáky, kteří v pondělí při střetu s Talibanem ztratili deset kamarádů a dalších 21 bylo zraněno. "Francie je odhodlána pokračovat v boji proti terorismu, za demokracii a svobodu. Věc je spravedlivá. Francie i její armáda považují za čest tuto věc bránit," prohlásil Sarkozy před odletem.

Sarkozy vzdal v Afghánistánu poctu obětem pondělního střetu a v kábulské nemocnici se setkal také se zraněnými vojáky. Příslušníky francouzského kontingentu vyzval, aby „pokračovali v práci se vztyčenou hlavou… ve jménu boje proti terorismu a za svobodu světa.“ „Nejlepší způsob, jak dát najevo věrnost padlým kamarádům, je pokračovat se vztyčenou hlavou a chovat se profesionálně,“ prohlásil Sarkozy před nastoupenými francouzskými vojáky na předměstí Kábulu. „Chci vám říct, že práce, kterou zde odvádíte, je naprosto nezbytná… Proč zde jste? Protože se zde odehrává zápas o svobodu světa. Zde se bojuje proti terorismu,“ zdůraznil.

Pondělní smrt deseti příslušníků elitních pluků námořní pěchoty a výsadkářů je největší ztrátou, jakou Francie utrpěla během jediného incidentu od roku 1983. Tehdy zabil v Libanonu sebevražedný atentátník 58 výsadkářů. Jde také o nejhorší jednorázovou bojovou bilanci od skončení války za nezávislost Alžírska v roce 1962. V Afghánistánu dosud padlo v boji s povstalci 24 francouzských vojáků.

Součástí návštěvy francouzského prezidenta bylo i jednání s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. Sarkozyho doprovází ministr zahraničí Bernard Kouchner, v delegaci je i ministr obrany Hervé Morin a rovněž velitel francouzských ozbrojených sil generál Jean-Louis Georgelin.

Sarkozy: \"Zde odehrává zápas o svobodu světa. Zde se bojuje proti terorismu!\"
Zdroj: ČT24