Diskreditace Obamy se McCainovi vyplatila - vede o 5 procent

Washington - V ostře sledovaném prezidentském souboji získává v těchto dnech navrch John McCain před Barackem Obamou. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění by svůj hlas dalo McCainovi o pět procent víc amerických voličů než Obamovi. Dosavadní průzkumy přitom favorizovaly právě demokrata Obamu. Anketu provedla zpravodajská agentura Reuters spolu se Zogbyho institutem. Účastnilo se jí 1 089 voličů a statistická chyba je pouhá 3 procenta.

McCaina podle ankety upřednostňuje 46 % voličů, Obamu 41 procent. Rostoucí oblíbenost republikánského kandidáta potvrdil i dnes zveřejněný průzkum listu Los Angeles Times a agentury Bloomberg. Podle něj si Obama s podporou 45 procent dotázaných stále udržuje mírný náskok před McCainem, kterého by volilo 43 procent respondentů. V červnovém průzkumu stejných médií ale illinoiský senátor vedl o celých 12 %.

Podle Reuters může být ústup Obamy z vrcholu popularity důsledkem měsíců útoků ze strany McCaina. Ten se vysmíval Obamově nezkušenosti a nepřipravenosti vést Spojené státy.

Výsledky ovlivnilo i to, že Obama byl v době průzkumu (čtvrtek až neděle) na dovolené na Havaji. Republikán McCain toho využil a často se vyjadřoval k rusko-gruzínské krizi, čímž dal veřejnosti najevo své názory na zahraniční politiku. „Není pochyb o tom, že kampaň na zdiskreditování Obamy se McCainovi nyní vyplácí,“ dodal ředitel Zogbyho institutu John Zogby.

Američané favorizují McCaina i v ekonomické oblasti. Čtyřicet devět procent oslovených si myslí, že McCain by byl v souvislosti s americkou ekonomikou lepší prezident než Obama.

Vietnamský veterán odložil politické rukavičky

Podle německé agentury DPA jsou pryč doby, kdy McCain tvrdil, že boj o Bílý dům je „sporem mezi přáteli“. Poté, co mu hrozilo, že ho Obamova rétorická brilantnost zastíní, dostal se znovu do centra pozornosti a pro svého mladého soupeře zůstává krajně nebezpečný.

Přitom se jedenasedmdesátiletý republikán musí vypořádat s řadou nevýhod - se svým stářím, velkým temperamentem, kritikou spolustraníků a v neposlední řadě s faktem, že prezident Bush, sám také republikán, je v současné době mezi Američany poměrně nepopulární. Navíc si plete sunnity se šíity, Irák nechává sousedit s Pákistánem a stále pro něj existuje Československo. S internetem si začal tykat až letos.

Na druhou stranu dokáže McCain těžit ze své pověsti zkušeného politika a vietnamského veterána. Ze svého soupeře naopak udělal elitistického politického nováčka, který si libuje ve hvězdných manýrech.

Obama má ale v ruce důležitý trumf. V nejbližších dnech by měl oznámit jméno svého kandidáta na viceprezidenta. Na veřejnosti by se s ním měl objevit v sobotu, tedy pouhé tři dny před začátkem celonárodního sjezdu Demokratické strany v Denveru. Bývalá Obamova demokratická soupeřka Hillary Clintonová to ale určitě nebude. Zpravodajská stanice CNN uvedla, že největší šance mají senátor za stát Delaware Joe Biden, kansaská guvernérka Kathleen Sebeliusová, indianský senátor Evan Bayh, guvernér Virginie Tim Kaine, bývalý virginský guvernér Mark Warner a guvernér Nového Mexika Bill Richardson.

Zkušený vietnamský veterán versus nadějný rétorik z Harvardu

John Sydney McCain

  • Narození: 29. srpna 1936, Coco Solo (zóna Panamského průplavu)
  • Studium: námořní akademie v Annapolisu
  • Stíhací pilot, v roce 1967 byl sestřelen ve Vietnamu, kde přežil těžký více než pětiletý pobyt ve vietnamském zajetí, z něhož má trvalé zdravotní následky (nemůže zvednou ruce nad hlavu).
  • Senátor za Arizonu (1986 - )
  • Kandidoval v republikánských primárkách v roce 2000; prohrál s Georgem W. Bushem.
  • Podruhé ženatý s podnikatelkou Cindy Hensleyovou, má celkem sedm dětí (nejmladší dceru manželé adoptovali v bangladéšském sirotčinci). Hensleyová je dědičkou distribuční firmy pivovaru Anheuser-Busch a její majetek se odhaduje na 100 milionů dolarů.
  • Je důrazným stoupencem války v Iráku, tvrdí, že odchod vojáků by znamenal kapitulaci a vítězství al-Káidy.
  • Řada republikánů mu vyčítá, že si občas až příliš notuje s demokraty a je schopen jít proti stranickým nařízením. Nelíbí se jim také, že toho moc neví o americké ekonomice.
  • Pokud by se stal prezidentem, nastoupil by k prvnímu mandátu vůbec v nejvyšším věku.

Barack Hussain Obama

  • Narození: 4. srpna 1961, Honolulu (Havaj)
  • Otec byl ekonomem z Keni, matka pocházela z Kansasu; po rozvodu se provdala do Indonésie.
  • Vystudoval politické vědy na Columbijské univerzitě a práva na Harvardově univerzitě.
  • Senátor ve státě Illinois (1996-2000; 2002-2004; 2004-dosud)
  • Ženatý od roku 1992, s manželkou Michelle mají dvě dcery, Maliu (1998) a Sashu (2001).
  • Považován za výborného řečníka se značným charismatem. Voláním po „opravdové změně“ odkazuje na Johna F. Kennedyho.
  • Od počátku byl proti válce v Iráku, která je podle něj „tragická“.
  • Jako středoškolák se prý celkem flákal, dal se na pití a zkoušel i drogy.
  • Svou relativní politickou nezkušenost vydává za svou největší přednost. Pokud by uspěl v prezidentských volbách, stal by se prvním prezidentem USA tmavé pleti.
Vydáno pod