V Madridu havarovalo letadlo, zemřelo 153 lidí

Madrid - Středeční letecké neštěstí na madridském letišti Barajas si vyžádalo 153 obětí. Vyplývá to z informací španělské ministryně pro rozvoj Magdaleny Álvarezové a z informací španělské letecké společnosti Spanair, která letadlo vlastní. K nehodě došlo zhruba ve 14:45, kdy letadlo při startu do Las Palmas na Kanárských ostrovech sjelo z dráhy, vzňalo se a rozpadlo se na kusy. Na palubě letadla bylo celkem 172 lidí, neštěstí přežilo jen 19 lidí, někteří z nich jsou v kritickém stavu.

Sloup kouře z místa neštěstí byl vidět z několikakilometrové vzdálenosti. Na letišti zasahovali záchranáři a hasiči. Ambulance rozvážely raněné do okolních nemocnic. Hasičské vozy i vrtulníky likvidovaly rozsáhlý požár.

Španělský Červený kříž na místo poslal polní nemocnici. Poskytovala první pomoc přeživším pasažérům, kteří utrpěli těžké popáleniny. Na místo dorazil i španělský ministr vnitra. Jde o nejhorší leteckou katastrofu ve Španělsku od roku 1977. Srovnatelné něštěstí se stalo 19. února 1985, kdy zemřelo 148 lidí.

Příčina neštěstí zatím není známa. Z letadla ale už byla údajně vyzvednuta černá skřínka. Klimatické podmínky byly pro let ideální, nový terminál letiště Barajas patří k nejmodernějším v Evropě. Některá média spekulují o tom, že letadlo mělo zpoždění kvůli technickým problémům. To ale zatím nikdo nepotvrdil. Společnost Spanair vydá prohlášení teprve v okamžiku, kdy budou pohromadě základní fakta o neštěstí.

Také není jasné, zda na palubě letadla byli nějací Češi, z cizinců se ví o 4 pasažérech z Německa a švédské ministerstvo zahraničí oznámilo, že na palubě byli dva Švédové, z nichž jeden je v nemocnici a druhý se pohřešuje. Mezi pasažéry bylo 20 dětí a dvě miminka. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová vyzvala ty, kteří mají podezření, že mezi cestujícími byl jejich příbuzný, aby se obrátili na diplomatickou linku na telefonní číslo 224 18 24 25

"Vláda je otřesena, stejně jako všech španělských občanů se jí tragédie
velmi dotkla," prohlásil ve středu španělský premiér José Luis Zapatero.

Letounu MD-82 společnosti Spanair na domácím letu 5022 do Las Palmas se údajně při startu vzňal jeden z jeho dvou motorů. Stroj se nemohl vznést, přejel konec přistávací dráhy, rozlomil se a začal hořet. Letadlo podle mluvčího společnosti Spanair, která je třetí největší soukromou leteckou společností ve Španělsku, v lednu prošlo inspekcí a od té doby na něm nebyly hlášeny žádné problémy. Letadlo bylo staré 15 let.

Z Madridu po havárii nestartovalo žádné letadlo, přistávalo se pouze v nejnutnějších případech na jedné dráze vzdálené od místa neštěstí. Úplný provoz letiště Barajas obnovilo kolem 17:00. Přímo v letištní hale jsou přítomní policisté, kteří chrání rodiny obětí před novináři. Španělsko bude držet třídenní smutek.

  • Místo, kde došlo k havárii letadla autor: ČT24, zdroj: elmundo.es http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/371/37035.jpg
  • Letadlo společnosti Spanair MD-82 autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/370/36998.jpg