Čínská policie opět zatýkala

Peking - Nejméně osm amerických aktivistů a několik dalších cizinců zadržely čínské úřady v rámci sílícího tlaku zastavit protibetské protesty během posledních dnů olympijských her. Skupina Studenti za svobodný Tibet oznámila, že čínské úřady v úterý zadržely pět aktivistů, kteří byli v Pekingu, aby podporovali svobodu Tibetu. Zadržen byl i americký aktivista a umělec James Powderly, upřesnila skupina sídlící v New Yorku.

Pekingské olympijské hry, které začaly 8. srpna a skončí v neděli, neprovázely hromadné demonstrace ani masivní protesty, kterých se čínské úřady obávaly. Několika skupinám prosazujícím nezávislost Tibetu se nicméně podařilo prolomit přísná bezpečnostní opatření a v jednom případě se jim podařilo vyvěsit transparent s nápisem „Svobodný Tibet“ přímo před sídlem čínské státní televize.

Čína je velmi citlivá na kritiku své vlády v Tibetu; oblasti na dálném západě Číny, kam vojenské jednotky komunistické Číny vstoupily v roce 1950. Výbor na ochranu novinářů (CPJ) uvádí, že Čína před zahájením olympijských her zablokovala více než 50 webových stránek přinášejících zprávy o Tibetu či obhajujících jeho nezávislost včetně serveru CPJ. Tím porušila svůj předolympijský slib svobody internetu.