Rusko píše vlastní rezoluci ke Gruzii; stahuje vojska

Moskva - Rusko chce prosadit v Radě bezpečnosti OSN vlastní text rezoluce ke konfliktu v Gruzii. V úterý přitom kvůli odporu Moskvy skončilo neúspěchem jednání o francouzském návrhu. Ruské jednotky se podle agentury Interfax začaly stahovat z gruzínského města Gori. K masivnímu přesunu techniky zpátky na ruské území dochází sporadicky. Ruská armáda nemá v plánu stáhnout se z Jižní Osetie nebo nárazníkové zóny kolem této separatistické gruzínské provincie.

Ruské velitelství se sice k dohodě o příměří hlásí, se stahováním jednotek ale nespěchá. Podle analytiků tím posílá Gruzii jasný vzkaz: plnění příměří je pouze na nás. Gruzínské území opustilo zatím podle gruzínských zdrojů pouze asi 40 ruských nákladních aut. Ruský prezident v úterý slíbil, že se jeho vojáci stáhnou do pátku. Odsun měl původně začít už v pondělí. Dohoda z 12. srpna ale neobsahuje termín, kdy k tomu má dojít.

Jihoosetskou metropolí Cchinvali údajně projel konvoj asi padesáti vojenských vozidel včetně tanků. Kolona ruských tanků a obrněných vozidel směřuje z Jižní Osetie do Rokského tunelu, který je hlavním spojovacím tahem mezi Gruzií a Ruskem.

Ruská armáda nemá v plánu stáhnout se z Jižní Osetie nebo nárazníkové zóny kolem této separatistické gruzínské provincie. Na místě zůstane 500 ruských vojáků.

Informace z Moskvy potvrdil zpravodaj ČT v Rusku Josef Pazderka s tím, že o úplném stahování jednotek, či ústupu, jak tomu říká Rusko, se zatím mluvit nedá. Stejně tak je podle Pazderky nejasné, zda se dá počítat s tím, že vojenská část konfliktu je definitivně u konce.

Mezinárodní společenství svůj tlak na Rusko stupňuje, zatím bezvýsledně. Spekulovalo se i o možnosti zrušit léta fungující Radu NATO-Rusko. K tomu nedošlo. Moskva ale přešla do diplomatického protiútoku. Norsko - jeden z členů aliance - oznámilo, že Rusko dočasně zmrazilo vojenskou spolupráci s členy NATO.

Vitalij Čurkin:

„Myslím, že je to dobrý text, který by mohl Radou bezpečnosti projít.“

Rusko teď v Radě bezpečnosti OSN prosazuje vlastní návrh rezoluce. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin je velmi optimistický. Uvedl, že text návrhu vychází z původního šestibodového plánu.

Moskva si v něm ale vyhrazuje možnost zavést před stažením nespecifikovaná bezpečnostní opatření.

Obětí mezi civilisty je méně

Oba účastníci konfliktu, který vypukl 7. srpna, mezitím upřesnili údaje o civilních obětech. Gruzie přišla o 69 civilistů. Moskva tvrdí, že v bojích zahynulo 133 civilistů z Jižní Osetie. Původně mluvila o 1 600 obětech.

Vydáno pod