Polsko chce s Ruskem normální vztahy

Varšava - Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru pro polský rozhlas vyjádřil svou naději, že i přes ostrou ruskou kritiku plánované americké protiraketové základny v zemi si oba státy udrží normální sousedské vztahy. Poláci ve středu s Američany podepsali smlouvu o výstavbě americké protiraketové základny s deseti protibalistickými střelami na svém území. Ruské ministerstvo zahraničí v první reakci na podpis polsko-americké smlouvy uvedlo, že na ni bude reagovat víc než jen diplomaticky. Upozornilo, že celý projekt protiraketového štítu je nanejvýš nebezpečný, vyvolává vzájemnou nedůvěru a povzbuzuje závody ve zbrojení v Evropě i mimo ni.

Sikorski označil výroky ruských armádních představitelů ohledně zamýšleného amerického protiraketového štítu za „výkřiky na relativně nízké úrovni“. Sikorski doufá, že tito generálové zůstanou pod politickou kontrolou.

I přes rozepře ohledně plánované americké základny chce Sikorski v Polsku se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem o sporných otázkách hovořit. Lavrov by měl do Varšavy přijet v září.

Radoslaw Sikorski:

„Jako gesto jsme navrhli Rusům inspekce na budoucí základně.“

Ačkoliv se v médiích objevily zprávy, že ruské ministerstvo zahraničí cestu odvolalo, polská strana žádné oficiální zrušení nedostala.

Rusko vnímá chystaný americký protiraketový štít jako ohrožení vlastní bezpečnosti a hrozí Polsku odvetnými opatřeními. Moskva například pohrozila, že kromě rozmístění raket Iskander v Bělorusku by se Varšava mohla stát terčem jaderného úderu.