Barack Obama Američanům vyprávěl o Pražském jaru 1968

Washington - K dnešnímu výročí okupace Československa v roce 1968 se vyjádřil i jeden z kandidátů na křeslo amerického prezidenta - Barack Obama. V krátkém projevu přiznal, že jeho země toho tehdy pro Čechy a Slováky mnoho neudělala, ale později vykonala hodně pro vybudování svobodné Evropy. USA podle něj přispěly k Evropě, ve které nemusí žádný stát zažít to, co Československo.

„Úspěšně jsme ukončili studenou válku, pomohli jsme novým demokraciím od Česka po Bulharsko postavit se na vlastní nohy. Zastavili jsme zvěrstva občanské války na Balkáně,“ říká Obama v krátkém videu.

Terorizujete sousedy, vzkázal Moskvě Obama

Současný rusko-gruzínský konflikt illinoiskému senátorovi připomněl právě srpnové dny roku 1968, jejichž opakování se Američané a Evropané snažili zabránit. „Ty temné dny se už nikdy nesmí vrátit. Gruzie i všechny evropské národy musí mít možnost žít svobodně a bezpečně v rámci svých hranic. Musí mít práva, ktera byla tak tragicky odepřena Čechům a Slovákům v roce 1968. Rusko už není bývalý Sovětský svaz z dob studené války, Washington a Moskva mají společné zájmy jako boj proti terorismu, nešíření zbraní hromadného ničení a zlepšování životního prostředí,“ vzkázal do Ruska Obama.

Současné Rusko se podle Obamy vzdaluje od demokracie. Svou velikost stále definuje v opozici k ostatním a stále předpokládá, že sílu a stabilitu si zachová tak, že bude oslabovat a destabilizovat své sousedy. „Rusko zůstává přesvědčeno, že je lepší být obáván než respektován. Takové smýšlení nemá v našem století místo,“ říká Obama.

„Pohádka“ o malé zemi ze středu Evropy

Video bylo určené spíše americkému publiku jako součást prezidentské kampaně. Demokratický kandidát v něm představuje Čechům obecně známé pozadí srpnových událostí. „Stejně jako jeho sousedé ve východní Evropě, Československo bylo komunistickou zemí a členem Varšavské smlouvy nikoli vlastní volbou, ale proto, že leželo v části Evropy, která byla po druhé světové válce okupována sovětskými silami,“ vysvětluje Obama.

„Každý evropský národ by měl mít právo vybírat si své vůdce, spojence a svůj osud. To platí jak pro Českou republiku, tak pro Gruzii a Ukrajinu. Před čtyřiceti lety o tato práva přišla jedna malá země, jejíž lidé chtěli jen nezávislost a svobodu. Dnes si připomínáme jejich odvahu a musíme uctít jejich odkaz tím, že se zastaneme nezávislosti a svobody všech národů a zemí,“ dodává muž, který možná už příští rok najde své nové působiště v Bílém domě.